![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy możliwe jest otrzymanie polskich znaków w meilu korzystając z formatu UTF-8 ?. Mój kod wygląda następująco:
Problem polega na tym, że tytuł wiadomośći zamiast polskich znaków na skrzynce meilowej wyświetla krzaki. Zauważyłem, że forum.php nie użuwa ogonków w tytułach meili. Treści meila są O.K. Czy oznacza to, że ogonki w utf-8 nie przejdą? Zgóry dzięki i proszę o rzeczowe odpowiedzi a nie "google it". Szukałem nie mogę znaleźć. -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiego edytora tekstowego używasz? W jakim kodowaniu zapisywany jest plik? Nie widze innych przyczyn w tym wypadku...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy poczytać mojego bloga : polskie znaki w email
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż... masz w tym własnym kodzie jak na talerzu: ustawiasz kodowanie na utf8, a ąśąłłźż jest w cp1250, bądź w 8859-2. Treści e-maila pewnie tak czy siak będą generowane dynamiczne bądź pobierane z templatki, napisz więc sobie funkcję kodującą.
-------------------- |
|
|
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tu masz opisany szczegółowo problem kodowania polskich znaków.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sf dzięki jeszcze nie sprawdzałem ale myślę że właśnie w tym leży problem.
To raczej nie kwestia edytora bo mam edytor utf-8 (Notepad++) i wszystko inne działa tylko tytuły meila nie. Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
@sf dzięki jeszcze nie sprawdzałem ale myślę że właśnie w tym leży problem. To raczej nie kwestia edytora bo mam edytor utf-8 (Notepad++) i wszystko inne działa tylko tytuły meila nie. Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. Czasem trzeba wyedytować wszystkie pliki skryptu i w edytorze wymusić zapisanie pliku w odpowiednim kodowaniu (nie mylić z dodaniem deklaracji kodowania w <meta>) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam Ci użyć mojej funkcji którą podałem na forum pod linkiem:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=61066 Później tylko sobie przefiltrujesz:
Ale to będzie działać dla emaili wysyłanych w formacie HTML. Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:27 |