![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post. Do zarejestrowania się skłonił mnie głupi problem, którego jednak nie mogę rozwiązać. Napisałem taki kod: <? mysql_connect("localhost", "user", "haslo") or die("Nie można połączyć się z MySQL"); mysql_select_db("baza") or die("Nie można połączyć się z bazą..."); $foto=2; $order_by = 'data_zam DESC'; //poprzednie i następne $q = "SET @nr=0, @id=$foto, @idprev=0, @idprevfound=0, @idnext=0, @idnextfound=0; SELECT @nr := @nr +1, IF (id <> @id AND NOT @idprevfound , @idprev := id, IF (@idprevfound , NULL , @idprevfound :=1)), IF (id = @id , @idnextfound :=1, IF (@idnextfound AND NOT @idnext , @idnext := id, NULL)) FROM galeria_zdjecia ORDER BY $order_by DESC; SELECT @idprev prev, @idnext next"; //zapytanie ze strony //http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html#faq-4 $wynik = mysql_query($q); $rekord = mysql_fetch_array($wynik); $prev = $rekord['prev']; $next = $rekord['next']; print('tu coś powinno być ' . $rekord . '<br />tu też ' . $wynik); print("<br />poprzednie: $prev<br />następne: $next"); mysql_close(); ?> Chodzi o pobieranie id poprzedniego i następnego rekordu. Samo zapytanie po wpisaniu na PhpMyAdminie działa poprawnie, ale ten skrypt nic nie zwraca... Mam nadzieję, że coś wymyślicie. ![]() Co jest? Ja dalej nie wiem czemu to nie działa... Dodam, że wcześniej wysyłam inne zapytanie do tej bazy i tamto działa... Ten post edytował Olek_B 31.10.2007, 15:30:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przeciez odpowiedzialem ci na ten problem w moim artykule... Przeciez tam zadales mi to samo pytanie i uzyskales odpowiedź. Po co wiec zadajesz gdzies pytania a potem do nich nie zagladasz?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję i przepraszam...
Niestety to też nie działa, zwraca zawsze $next=0 i $prev=0 ![]() Może ktoś mógłby podglądnąć jak phpMyAdmin wykonuje zapytania? Tam to działa... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pewnie masz blad zapytania. Wlasnie to testowalem i wszystko dziala jak ta lala. Zmienna $foto napewno masz? Sprawdzales? echo $foto.
Pozatym po kazdym mysql_query daj die()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Teraz działa, uff... Niestety straciłam rachubę poprawek i nie wiem gdzie był błąd, ale działa!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:43 |