![]() |
![]() |
--vanquish-- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam maly problem z logowaniem
plik sprawdzajacy czy zalogowany
plik logowanie.php
teraz co się dzieje... ogolnie to nie wiem... plik index gdzie sprawdza czy zalogowany zawsze wyświetla ze niezalogowany i przed tym bląd Notice: Undefined index: zalogowany in (...) czy ja dobrze myśle że każe mu sprawdzić czy w $_SESSION["zalogowany"] jest "tak" ![]() bo on zachowuje się jakby chciał abym mu na początku przypisał "nie" ale dlaczego ?! zmienialem tą linie już na: if (isset($_SESSION["zalogowany"])) - wtedy nie ma błędu ale nigdy nie wyświetla gdy zalogowany ogólnie to ma problem z dodaniem do $_SESSION["zalogowany"]="tak" ale dochodzi do tego miejsca uruchamiam baze i daje do sprawdzenia zapytanie SELECT * FROM `cicms_users` WHERE user_login='admin' AND user_password='admin' a on wywala mi: Pokazanie rekordów 0 - 0 (1 wszystkich, Wykonanie zapytania trwało 0.0067 sekund(y)) a na dole pokazuje usera więc jest dobrze (chyba) a dochodzi do tego miejsca że dodaje $_SESSION["zalogowany"]="tak" bo po tym dodałem print ( "zalogowany"); i pokazało że zalogowany... odpalalem sam plik logowanie.php... nie wiem co jest grane ;/ wpisze logi i haslo a on nadal pokazuje panel do logowania |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pewno to:
Cytat if ($login<>"" and $haslo<>"")
a po zrobieniu tego: Cytat $_SESSION["zalogowany"]="tak"; powinieneś coś zrobić, np. przekierować usera na odpowiednią stronę bo teraz to masz pusto a sesja jeszcze nie jest widoczna bo będzie widoczna dopiero po przeładowaniu strony. Łukasz -------------------- |
|
|
--vanquish-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dopisałem header("Location: ../index.php"); - może być ?
i zmieniłem tak jak napisałem lecz nadal jest to samo... pierwsza wczytuje się strona index.php gdzie jest plik sprawdzajacy czy zalogowany ale w lini if ($_SESSION["zalogowany"]=="tak") wysypuje się błąd... ale jak sprawdziłem echo $_SESSION["zalogowany"]; w pliku logowanie.php to pokazuje że "tak"... więc wydaje mi się że skrypt logowania jest dobry i pytanie do bazy... ogolnie zastanawia mnie czy w pliku header w którym mam na początku
wystaczy że jest session_start(); ? bo w innych plikach już session_start(); nie dawałem bo poprostu include daje... ![]() i dlaczego przy tym pytaniu się sypie ?! ogolnie to te pytanie jest bardzo często w logowaniu wykożystywane z tego co czytałem ale nikt nie wspomina o jakimś błędzie z Tym ;/ |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no i zapomnialem napisac ze plik header.php ma dalej w sobie to co w pierwszym poście na samej górze... czyli sypie się błąd w tym pliku... no a jak dodałem echo $_SESSION["zalogowany"]; w header.php to pokazuje juz 2 blędy
echo $_SESSION["zalogowany"]; //1 if ($_SESSION["zalogowany"]=="tak") //2 tylko dlaczego ? |
|
|
--vanquish-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no jakoś sobie poradziłem... działa teraz ale jak mógłby ktoś odpowiedzieć dlaczego nie działało poprzednio to byłbym wdzięczny bardzo...
rozwiązałem to poprzez rejestracje sesji a dla luda szukającego logowania: header.php
index.php
footer.php
config_db.php
logowanie.php
wyloguj.php
jak ktoś by przeglądał i zauważy jakiś błąd lub coś to chętnie przeczytam ![]() teraz zabieram się za rejestracje ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:20 |