![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2007 Skąd: Kartuzy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest możliwe, aby pole które ma w atrybucie "auto incremet" nie powodowało inkremetacji?
Kiedy dodaję coś do bazy, a w polu gdzie powinna nastąpić inkrementacja nic nie wpisuję występuję błąd. Natomiast kiedy wpiszę jakąś liczbę to wszystko jest ok. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz tutaj jak wykonujesz zapytanie SQL, bo tak bez kodu to nic Ci powiedzieć nie mogę.
-------------------- ' upsssss...... '
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2007 Skąd: Kartuzy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
INSERT INTO manufactures VALUES ('','LG','','','')
Pierwsza wartość jest inkrementowana a kolejne są mniej istotne, jeżeli w pierwszą wartość wpiszę np. 2, wykonuje się bez kłopotów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz skonstruowaną tabele tak że 'id' jest jako pierwsze... to zapytanie powinno wygladac tak:
|
|
|
![]()
|
|
OK, ale kiedyś korzystałem z takiego zapisu '' a nie NULL i normalnie chodziło. Tyle że było to na innym serwerze. Możeliwe żeby było to gdzieś w ustawieniach serwera MYSQL
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz żeby się auto incrementowało, to nie możesz polu 'id' nadawać żadnej wartości, samo przez siebie się rozumie. SQL sam sobie tam wstawi wartość.
|
|
|
![]()
|
|
Zgadzam się z tobą ale dostałem taki skrypt od firmy. Klient zlecił jego instalację. Patrzę w pliki i wszędzie gdzie ma być inkrementacja jest '' a nie NULL. Programiści zapewniają że to działa. I stąd moje wątpliwości czy gdzieś się tego nie zmienia.
|
|
|
![]()
|
|
Jak masz dostęp do bazy to sprawdź sobie tam, jesli nie masz, to spróbuj z tym null. Powinno działać ta druga wersja.
|
|
|
![]()
|
|
Wystarczyło wyłączyć jeden parametr w bazie danych, a mianowicie: STRICT_TRANS_TABLES
Po wyłączeniu tego wszystko śmiga tak jak powinno. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.06.2025 - 16:12 |