|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Błagam ludzie pomóżcie, już 2 dni się męcze. Przeczytałem kurs symfony i cały czas mam otwarty, pobrałem sandboxa wszystko ładnie poustawiałem ale nie rozumiem o co chodzi z tymi liniami poleceń:/ Proszę wytłumaczcie mi jak włączyć linię poleceń.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Windows:
Start -> Uruchom -> wpisz "cmd" -> wciśnij [ENTER] Linux: Znajdź w menu konsolę / terminal - różnie nazywane. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
No to wiem ale jak teraz tam operowac?
Co tam nie wpisze wywala błąd: Nazwa x nie jest rozpoznawalna jako polecenie bla bla bla... A robie wszystko wedlug kursow Ten post edytował Exodus 28.10.2007, 14:00:44 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
Pewnie masz windows'a. Trzeba w System, w zakładce Zaawansowane trzeba kliknąć w zmienne środowiskowe i do zmiennej Path dodać ścieżke do symfony. Ścieżki odgardza się średnikami.
|
|
|
|
|
|
|
|
Byłbym wdzięczny jakbys opisal dokladnie jak to poustawiac. I jak wyglada instalacja symfony na serwie nie lokalnym?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
No przecież zostało to jasno opisane :|
Start -> Panel sterowania -> System -> zakładka "Zaawansowane" -> edytujesz pole "Zmienne środowiskowe" dodając ścieżkę do Symfony Więcej samodzielności... |
|
|
|
|
|
|
|
Dodalem, teraz jak wpisuje np symfony wywala:
Nazwa php.exe nie jest rozpoznywalna... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
To zrób to samo z PHP.
Przyda Ci się: Instalacja frameworka Symfony w systemie Windows I popraw tytuł, "problem" - nie mówi zbyt wiele. |
|
|
|
|
|
|
|
Mamy już zainstalowane PEAR. Aby sprawdzić czy PEAR został zainstalowane poprawnie możemy wpisać w wierszu poleceń (Start->Programy->Akcesoria->Wiersz poleceń) polecenie pear. Powinniśmy zobaczyć listę poleceń dostępnych z poleceniem pear.
===== Wyswietla caly czas ten sam blad jak wpisuje Pear |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
nadal brakuje Ci zmiennych systemowych. Wejdź do katalogu gdzie jest zainstalowane PHP. Powinien tam być plik PEAR_ENV.reg - kliknij 2 razy i potwierdź że chcesz żeby zostały dodane wpisy. Od tej pory PEAR powinien działać
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 08:02 |