![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałem nieskomplikowany skrypt uploadowania obrazów na stronę. Jak więc bóg, a może nawet kto inny nakazał zacząłem jak zwykle od formularza...
Formularz jest, napisałem więc skrypt. Nie przedłużając zanadto wygląda jakoś tak...
No i teoretycznie było pięknie... Plik został zuplaudowany (zaplaudowany?) i przemieszczony. Jednak nie do końca tak jak sobie zaplanowałem. O dziwo zamiast przemieścić plik do folderu "galery" znajdującego się w tym samym katalogu co skrypt, obraz został przeniesiony do folderu z skryptem. Pomyslałem, że być może trzeba umieścić pełną ścieżkę "D:/www/.../galery/nazwa_pliku.jpg" ale o dziwo nadal konsekwentnie mój obrazek znajdywał się w folderze z skryptem tuż obok katalogu z obrazkami. Próbowałem wariacji z kropką, itp. ale w najlepszym wypadku rezultat był ten sam, w gorszym wywalało mi błąd. Literówki w nazwie folderu, itp. sprawdziłem i wykluczyłem. Myślę, że po prostu przeoczyłem coś oczywistego, ale chyba potrzebuję pomocy by sobie uświadomić konkretnie "co" ![]() Ten post edytował Gaido 27.10.2007, 23:46:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzone - działa jak należy. Gdzie indziej trzeba szukać problemów...
PS. zuploadowany ![]() Ten post edytował drPayton 27.10.2007, 22:59:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie. Cały czas patrzyłem na powyższy fragment kodu myśląc iż to w momencie przenoszenia pliku musi wystepować błąd, ignorując zupełnie inny fragment
kodu w którym po wpisie do bazy danych zmieniam nazwę pliku na jego unikalne id.
Przez nieznośną literówkę ($ImageDir zamiast $imageDir) powstała pusta zmienna. Nic więc dziwnego, że obrazki zapisywały się w folderze z skryptem. Teraz już wszystko pięknie smiga, można więc udać się w kolejne przybydki szczęścia... Czy jak to nazwać ![]() Ten post edytował Gaido 27.10.2007, 23:43:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czasami przez takie literówki się 4 h wpatruje człowiek w Kod i spala 2 paczki fajek... Albo X-Debug do php doinstalować i rewelacja debugger
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 1 Dołączył: 11.02.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam rowniez problem z upladem... U mnie upload wyglada tak ze odpala sie skrypt cgi i wysyla pliki... ale dochodzi jeszcze komentarz ktory nalezy dodac do bazy danych.. NIe znam sie na cgi dobrze wiec zrobilem to tak: Wiadomosc z "comment" jest przesylana jako post do cgi jtam jak sie wysle plik jest zalanczana jako get i przekeirowanie do php gdzie zapisuje do bazy.... i pojawil sie problem wszystko dziala ale jesli w polu comment dam enter.. nowa linie to strona sie juz nie przeladuje :/ Mam pytanie czy przed wyslaniem mozna jakos zaminic nr2br ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:54 |