![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 3.01.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka,
Używam syfony i napotkałem mały problem przy tworzeniu zapytania udpdate. Chcialem stworzyc następującego sql za pomoca Criteria() UPDATE jakastabela SET kolumna = jakastabela.kolumna+700 where <warunek>; Krótko mówiąc zwiększyć wartości w kolumnie "kolumna" o 700 w każdym wierszu tabeli spelniajacym jakis warunek Jak zmiwnic ten fragment kodu CODE ... $c = new Criteria(); $c->add(TABELA::KOLUMNA,$wartosc); $selectCriteria = new Criteria(); $selectCriteria->add(TABELA::KOLUMNA,$test,Criteria::GREATER_EQUAL); BasePeer::doUpdate($selectCriteria, $c,Propel::getConnection(self::DATABASE_NAME)); ..... Z góry dzięki.... -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
Wydawnictwo językowe: www.eprofess.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://trac.symfony-project.com/ticket/1718
http://propel.phpdb.org/trac/ticket/415 niestety tego nie przejdziesz (chyba że ja nie wiem jak to można zrobić). generalnie możesz robić własne warunki dla warunków WHERE ale przy SET kolumna = jakastabela.kolumna+700 raczej nie da się tego zrobić (a już na pewno nie z polami liczbowymi) i trzeba skorzystać z creole. ps. wiem że to nie odpowiedź na Twoje pytanie ale od razu pokaże przykładowy kod z Criteria::CUSTOM
wygeneruje zapytanie
z prolepa 1.2 więcej wydusić się nie da, propel 2.0 ma to dopiero odmienić Ten post edytował pawel_k 26.10.2007, 22:38:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 3.01.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heja.
Dzieki za odpowiedz. Próbowałem na różny sposób i jedyne wyjście, które mi się nasunęło to stworzenie całego zapytania SQL bez Criteria().
W takim razie nic tylko czekac na propel 2.0 ![]() -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
Wydawnictwo językowe: www.eprofess.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 11:18 |