![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Rotterdam Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej czy ktos wie czy da sie to zrobic w jednym prostym pytaniu?
Zwykle proste uzycie IF w SELECT'CIE kombinuje na wszytkie sposoby ale kicha. Przyklad: SELECT X,Y FROM tabela WHERE user=zmienna IF....... ![]() i teraz chodzi o to zeby jak user byl "tomek" to wyrzuca mi wartosci z pola X a jak np. "basia" to wyrzuca mi wartosci z pola Y. Bede wdzieczny za pomoc. pozdrawiam Tomek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google wie wszystko: mysql select if
pierwszy wynik: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/con...-functions.html ![]() np:
Ten post edytował drPayton 25.10.2007, 20:07:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Rotterdam Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i polecialem z tym ale wywala mi blad
CASE WHEN [user='tomek'] THEN pole_x [WHEN [user='kasia] THEN pole_y] END GROUP BY pole_z czy cos tu pomijam? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
cos sie knoci.
jest jakis program do budowy zapytan? jakis MYSQL BUILDER czy cos takiego?zeby wyklikac takie warunki ? |
|
|
![]()
|
|
Co Ci się znowu knoci? Napisz konkretnie co chcesz dostać (nazwy pól, warunki, nazwa tabeli, grupowanie), zobaczymy.
A tak w ogóle to google działa (sprawdzałem przed chwilą) ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Otoz tak
Tabela ma pola dzien_tygodnia, kasa1, kasax1. jezeli w rekordzie w polu dzien_tygodnia jest wartosc "week" to wyrzuca sume wartosci z pol kasa1, a jezeli dzien_tyogdnia ma wartosc "friday" to wyrzuca sume wartosci w rekordzie z pol kasa1 tam gdzie pole dzientyogdnia ma wartosc "week" i sume wartosci z pol kasax1 gdzie dzien_tygodnia to "friday moze jasniej bedzie na przykladzie id | dzien tyogdnia | kasa1 | kasax1 1. | week | 300 | 2. | week | 150 | 3. | friday | 200 |100 4. |friday | 130 |280 Chodzi zeby kiedy dzien tyogdnia jest rowny "week" to sumowal wszystkie wartosci kasa1 a jezeli jest dzien_tygodnia rowny "friday" to sumuje wszystkie rekordy z kasa1 gdzie dzien_tygodnia jest rowny "week" ale tam gdzie_dzien tygodnia jest rowny "friday" bierze wartosci z pola kasax1. czyli odnoscie do przykaldu : dzien tygodnia = week to suma badzie taka: 300+150+200+130 a jezeli dzien tygodnia = piatek to suma bedzie taka: 300+150+100+280. Chyba jasniej juz nie umiem. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. w sumie to jeszcze prosciej jak wartosc dzien_tygodnia rowna sie week to sumuje wszystkie kasa1. a jezeli wartosc dzien_tygodnia=friday to tam gdzie w polu dzien_tygodnia jest frirady to sumuje wartosci kasax1. z formularza bede przesylal wartosc dzien tyogdnia 'week' albo 'friday' a zapytanie bedzie tylko sprwdzalo czy ta wartosc jest rowna wartosci w polu dzien_tygodnia. ------------------------- dodałem [tag] do tematu ponieważ padły już odpowiedzi na przyszłość pamiętaj, że dodawanie [tag]u należy do Ciebie ~Cienki1980 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 20:26 |