![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Jestem na etapie przygotowywania projektu sklepu internetowego (wybór technologii). Będzie to raczej małej wielkości serwis. Docelowo ma być w stanie obsłużyć do 50000 odsłon na dobę i 200-300 zamówień (a czy tyle będzie faktycznie to kto wie:)). Czy dobrym pomysłem byłoby wykorzystanie jakiegoś gotowego frameworka jako podstawy dla takiego sklepu? Jakie są wasze doświadczenia w realizacji tego typu projektów? Jakie ewentualnie gotowe rozwiązania (Symfony, Prado, jeszcze coś innego) moglibyście zaproponować, czy może lepiej tworzyć rozwiązanie dedykowane? Pozdrawiam, Paweł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odradzalbym tobie wynajdywanie kola, czyli pisania swojego frameworka, zwlaszcza jesli bedzie to zwiazane z powstaniem komercyjnego produktu.
Sam testowalem CodeIgniter, CakePHP i Prado i sposrod nich najbardziej przypadl mi do gustu CakePHP, zwlaszcza w wersji 1.2. Dlaczego ? Codeigniter jest bardzo prosty, ma eleganckiego manuala, ale architektura pozwalała na zbyt duza swobode, co sprawialo problemy przy laczeniu kodu napisanego przez kilku programistow. Niemal kazdy w nieco inny sposob wykorzystal poszczegolne elementy architektury MVC. Prado to bardzo ciekawy produkt, imponuje swoja architektura, duzo gotowych komponentow, ale napisanie w nim konkretnej aplikacji bylo zbyt pracochlonne. CakePHP jest na prawde rewelacyjny jezeli przed kodowaniem przemyslisz dobrze model danych i zaimplementujesz go zgodnie z wytycznymi Cake'a. Robota idzie wtedy blyskawicznie. Warto tez dodac, ze ma swietne helpery do formularzy, tekstu. Wbudowane i18n oraz ACL. Problemem jest natomiast dokumentacja - wiekszosc rozwiazan typowych problemow znalajdziesz na blogach, zamiast na oficjalnej stronie. -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A g*wno prawda
![]() Polecam Symfony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
domis86, co znaczy wg. ciebie kijowe ?
A tak konkretniej jaka jest wg ciebie wartosc dodana przy wykorzystaniu propela w projekcie sklepu internetowego (wzgledem modeli z Cake) ? -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A chociazby:
- nie trzeba robic cudów z unbindModel - w propelu opisujesz baze w schema.yml i propel sam ci tworzy modele - w caku jest uboga walidacja i to umieszczona w modelach |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
- w propelu opisujesz baze w schema.yml i propel sam ci tworzy modele Hmmm, chyba Pan_PRO_Localhost_Smierdzi troszkę się wygłupił. Propel operuje na plikach XML; to, że akurat w Symfony opisujesz tabele przy pomocy plików YAML to rozwiązanie tegoż frameworka, a nie Propela. ![]() Ale wracając do pytania. Również mogę polecić Symfony. Może spójrz na "gotowca" stworzonego w Zend Framework: http://www.magentocommerce.com Wygląda potężnie i obiecująco... Ten post edytował phpion.com 25.10.2007, 18:12:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę powiedzieć, że Magento robi niezłe wrażenie. Aż korci aby z tego skorzystać
![]() Minus że to projekt w trakcie rozwoju i nie wiadomo co się może jeszcze wydarzyć i czy przy następnych wersjach nie wywrócą wszystkiego do góry nogami:/ Symfony wydaje się także ciekawą propozycją, chociaż nie mając doświadczenia z tym frameworkiem mam pewne obawy czy nie będzie on generował zbytniego narzutu na wydajność (w internecie można znaleźć takie zarzuty). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hmmm, chyba Pan_PRO_Localhost_Smierdzi troszkę się wygłupił. Propel operuje na plikach XML; to, że akurat w Symfony opisujesz tabele przy pomocy plików YAML to rozwiązanie tegoż frameworka, a nie Propela. ![]() Ale wracając do pytania. Również mogę polecić Symfony. Może spójrz na "gotowca" stworzonego w Zend Framework: http://www.magentocommerce.com Wygląda potężnie i obiecująco... A kolega znow cieszy sie jak dziecko, moze kiedys warto by przytoczyc twoje posty ale nvm. Co do frameworka - tylko Symfony. Dlaczego? - php5 - tona pluginow= - masa snippetow - duze community - duza elastycznosc - mozwilosc wprowadzenia nowych osob w projekt praktycznie w kilka godzin Sprobujesz symfony i nie bedziesz juz chcial wracac do takich crap'ow jak cake ![]() Muszę powiedzieć, że Magento robi niezłe wrażenie. Aż korci aby z tego skorzystać ![]() Minus że to projekt w trakcie rozwoju i nie wiadomo co się może jeszcze wydarzyć i czy przy następnych wersjach nie wywrócą wszystkiego do góry nogami:/ Symfony wydaje się także ciekawą propozycją, chociaż nie mając doświadczenia z tym frameworkiem mam pewne obawy czy nie będzie on generował zbytniego narzutu na wydajność (w internecie można znaleźć takie zarzuty). Co do wydajnosci. W necie 90% testow to testy jakies glupiej aplikacji z jednym modelem jedna tabelka i swirujaca jaki to framework jest najszybszy. Jesli nie tworzyc aplikacji dla setek tysiecy ludzi dziennie, to nei masz sie o co martwic. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A kolega znow cieszy sie jak dziecko, moze kiedys warto by przytoczyc twoje posty ale nvm. Tylko, że ja nie wrzeszczę jaki to jestem PRO i jak to wymiatam bezpośrednio na serwerach zamiast na localhoście. No ale to tak na marginesie. Wracając do frameworka. Jeśli siądziesz do Symfony, przejdziesz przez pierwsze problemy i nadal będziesz chciał poznawać ten framework to po pewnym czasie stwierdzisz "Kurde, warto było...". Swego czasu musiałem zagłębić się w Zend Framework. Można powiedzieć, że się przy nim męczyłem. Myślałem sobie "Po co to robić skoro można to przelecieć automatem". Symfony znacznie przyspiesza pracę, a także ją uprzyjemnia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tylko, że ja nie wrzeszczę jaki to jestem PRO i jak to wymiatam bezpośrednio na serwerach zamiast na localhoście. No ale to tak na marginesie. Wracając do frameworka. Jeśli siądziesz do Symfony, przejdziesz przez pierwsze problemy i nadal będziesz chciał poznawać ten framework to po pewnym czasie stwierdzisz "Kurde, warto było...". Swego czasu musiałem zagłębić się w Zend Framework. Można powiedzieć, że się przy nim męczyłem. Myślałem sobie "Po co to robić skoro można to przelecieć automatem". Symfony znacznie przyspiesza pracę, a także ją uprzyjemnia. Wiem, ze nie wrzeszczysz bo jestes tylko laikiem;] Ale znowu wszystko zmierza na inny tor, a z toba pionku juz mi sie nie chce nawet rozmawiac, wiec zakonczmy ta dziecinade. Ten post edytował defrag 25.10.2007, 21:22:11 |
|
|
![]()
|
|
Ok.
|
|
|
![]()
|
|
Propel operuje na plikach XML; to, że akurat w Symfony opisujesz tabele przy pomocy plików YAML to rozwiązanie tegoż frameworka, a nie Propela. Mówiłem w kontekscie symfony jak bys nie zauwazyl ( w pierwszy poscie polecilem ten framework) - ale w ogole co za roznica w jakim formacie. Wazne ze daje sie propelowi opis bazy a on juz swoje robi. Hmmm, chyba Pan_PRO_Localhost_Smierdzi troszkę się wygłupił. ![]() n/c Ten post edytował domis86 25.10.2007, 22:32:18 |
|
|
![]()
|
|
- nie trzeba robic cudów z unbindModel Hmmm, możliwe. Jednak budując model danych zgodnie koncepcją znaną z RoR to praktycznie unikasz wszelkich problemów, które trzeba obejść chociażby przez dopinanie / odpinanie modeli. - w propelu opisujesz baze w schema.yml i propel sam ci tworzy modele Tak, ale jak napisałem, jeżeli zaimplementujesz model danych w RDB zgodnie z konwencją to cake przy pomocy prostego wizarda w CLI pozwala równie szybko wypiec modele, kontrolery i widoki. - w caku jest uboga walidacja i to umieszczona w modelach Tak, w 1.1. Od wersji 1.2 masz już klasę Validator, która pozwala wprowadzić dowolne reguły walidacji. -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Symfony wydaje się także ciekawą propozycją, chociaż nie mając doświadczenia z tym frameworkiem mam pewne obawy czy nie będzie on generował zbytniego narzutu na wydajność (w internecie można znaleźć takie zarzuty). Nowa wersja del.icou.us zbudowana jest na symfony. A tam jest raczej duża liczba użytkowników ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:49 |