![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki skrypcik. Powinien usuwać wybrany wiersz z bazy danych. Tymczasem nie działa jakoś poprawnie.
może rzucicie okiem??
Powinien usuwać wiersz który wybierma z listy rozwijanej (np. Wisła Kraków) i przechowywany pod zmienną $klub. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ze jak? 1) http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php 2) naucz sie lączyc ciagi
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dodałem mysql_query to jest błąd w zapytaniu:(
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wiesz, to wywal mysql_query() i bledu miec nie bedziesz...
![]() Poprawiles calosc jak ci podalem? Jesli tak to zrob jeszcze tak:
I zapamietaj te skladnie do konca zycia -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie.
Miałem ostatnio małą przerwę ale już wracam do pracy. Zmodyfikowałem kod o który rozchodzi się powyżej według sugestii:
No ale niestety znowu coś nie tak. Bardzo proszę o rzucenie okiem. Wyświtla błąd: unexpected T_LOGICAL_OR . PS. Szybko przypominam problem: skrypt ma usuwać z bazy danych dane klubu którego nazwę wybieramy z menu rozwijanego zdefiniowanego na początku skryptu. Ten post edytował stypkalukasz 20.11.2007, 22:20:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nieche mi sie tego testowac ale... mysql_close(); to powinno byc na koncu skryptu
![]() -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 16 Dołączył: 18.10.2006 Skąd: Olsztyn/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast tak w 29 linii:
Zrób tak:
i jeszcze w linii 35 zamiast:
Zrób:
Powinno pomóc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze tak patrze... po co zasmieciac sobie skrypt zbednymi zmiennymi?
![]() Zamiast:
nawet nie tak jak powiedzial przedmówca ale:
-------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 16 Dołączył: 18.10.2006 Skąd: Olsztyn/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu pokazałem, jak ma być przerobione ze zmiennymi takimi jak sobie autor narzucił
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Waszej pomocy jestem już chyba blisko rozwiązania problmu. Wyświetla mi się teraz błąd: Zapytanie: delete * FROM dane WHERE klub = Odra Wodzisław Śląski ----- blad:Something is wrong in your syntax obok '* FROM dane WHERE klub = Odra Wodzisław Śląski' w linii 1
Sprawdziłem baze danych i wszystko jest ok: nazwa tabeli, klubu. Składnia zapytania do bazy chyba też jest ok. Co Wy na to? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porównaj dwa zapisy:
i
Aaaa i jeszcze jedno jeżeli klub to pole varchar to przydałoby się nazwę klubu wziąć w 'tutaj nazwa klubu' -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co się dziwić, jak każdy radzi co innego i to takie bzdury:
@Pride:
Co to jest $POST? @Danone: Cytat: Zamiast:
Zrób:
? Marsz do przedszkola ![]() Ehhh Ten post edytował drPayton 21.11.2007, 22:43:56 |
|
|
![]()
|
|
A co się dziwić, jak każdy radzi co innego i to takie bzdury: @Pride:
Co to jest $POST? ![]() -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
-benes- |
![]()
|
Goście ![]() |
działa na 100%%%%
Kod <form action="" method="post">
<select name="klub" onchange="this.form.submit()"> <option value="">Wybierz dział</option> <option value="Legia Warszawa">Legia Warszawa</option> <option value="Wisła Kraków">Wisła kraków</option> <option value="Pogoń Szczecin">Pogoń Szczecin</option> <option value="Górnik Łęczna">Górnik Łęczna</option> <option value="www">www</option> </select> </form> <?php // parametry serwera $serwer = "localhost"; // nazwa serwera mysql $login = "root"; // login do bazy $haslo = "krasnal"; // haslo do bazy $baza = "skarb_kibica"; // nazwa bazy $tabela = "dane"; // nazwa tabeli $klub = mysql_escape_string($_POST['klub']); if(isset($klub)) { // łączymy się z bazą danych if (mysql_connect($serwer, $login, $haslo) and mysql_select_db($baza)) { // zapytanie do bazy danych $query = "delete from dane where klub = '$klub'"; if(!@mysql_query($query)) die("Błąd w zapytaniu!"); mysql_close(); } else { echo 'Nie mogę połączyć się z bazą danych!'; } } ?> |
|
|
-benes- |
![]()
|
Goście ![]() |
ewentualnie tak
|
|
|
--stypkalukasz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam ponownie.
Sprawdziłem kod i dziala poprawnie. Mam tylko jeszcze jedną prośbę. Chciałbym zrobić w ten sposób, że jezeli danego klubu który chcę usunąć z bazy danych nie ma w bazie to jeżeli wybiorę go z listy do skasowania to żeby wyświetlał mi się komunikat że danego klubu nie ma w bazie. |
|
|
![]()
|
|
Acha. I jeszcze da się ten skrypt przekształcić tak, abym zamiast listy rozwijanej wpisywał w polu tekstowym nazwę drużynu do usunięcia?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym kodzie mysql_escape_string nie zadziała, ta funkcja musi być wywołana po połaczeniu z baza danych.
|
|
|
![]()
|
|
Przerobiłem dwa skrypty i wyszło mi coś takiego:
PIERWSZY: wpisuję w nim nazwę piłkarza którego chcę usunąć: DRUGI: powinien usuwać z bazy nazwę którą podałem wcześniej:
Problem w tym że nie usuwa mi nic z bazy. Na bank namotałem coś. Może zerkniecie czy chociaż w dobrym kierunku idę:) |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem twoje zapytanie jest złe.
a powinno być coś takiego na wzór:
I nie deklaruj tak :
Jak już chcesz posta do zmiennej przypisać to rób tak:
Ten post edytował Danone 24.11.2007, 11:30:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:31 |