![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem. Muszę posortować dane według dwóch kolumn: id oraz nazwisko. I sortuje według id ale według nazwiska juz jest gorzej. Bo Id jest pierwsze ale zdarza się że nawiska na C są przedostatnie w wyniku wyświetlania: np: 1. Id=1 Nazwisko Kozak 2. Id=2 Nazwisko: Jędrak 3. Id=3 Nazwisko: Ciepliński a chce zeby bylo: Kozak, Cieplinski, Jędrak. Da sie to zrobić? Zależyy mi na tym: aby zwasze na 1 miejscu było pole zawierające id=1 a reszta według alfabetu!
Ten post edytował marcinsgdz 23.10.2007, 13:21:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz żeby na początku były rekordy o id=1 a później posortowane po alafabecie musisz użyć UNIONa:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@tsharek nie koniecznie:
Więcej o sortowaniu na: http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html#faq-5 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: człowiek uczy się całe życie:) Twoje rozwiązanie działa nawet na postgresie. Dzięki:)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może jeszcze ktoś wie: jak zrobić: aby rekord o id=1 był napisany czerowna czcionką a reszta np. czarną? W kontekście tego sortowania!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem twój sposób - ale mi to nie chodzi. Możesz poprawić to na moim skrypcie?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie nie masz tabeli #id. Zrób tak:
-------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie pomogło, błąd: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/bipmopr/public_html/bip_new/index.php on line 1010.
A oto jeszcze raz kod.
Ten post edytował marcinsgdz 23.10.2007, 18:37:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
tylko ze ty dla $result nigdzie nie przypisujesz wyniku zapytania....Myśl trochę a nie bezmyślnie kopiujesz od chlopakow wyżej. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Super! Ale jak toma się do mojego skryptu. Pomóżcie koledzy - bo już nie wiem.
|
|
|
![]()
|
|
zastanowiles sie wogole nad tym co napisalem? Czy tylko liczysz na gotowca?
w swoim skrypcie do $r zapisujesz wynik zapytania, wiec nie $result a $r. ps: z taka postawa daleko nie zajdziesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobilem tak: zmieniłem $result na $r ale wtedy: nie wyświetla mi rekordu o id=1, tak więc nie wiem czy będzie ten rekord na czerwono
![]() Juz nie wiem! Tak jak pisałem: teraz wyswietla mi wszytsko oprocz rekordu z id=1 ale i tak w czarnym kolorze. Wkleje cały skrypt, może ktoś mi pomoże a nie tylko będzie krytykował.
Wiem nie mam znacznika (') ale jak go zostawie to wywala mi błąd! |
|
|
![]()
|
|
Cytat a nie tylko będzie krytykował. Jesli pijesz do mnie to oprocz krytyki tez dostales odemnie pomoc, wiec daruj sobie te "tylko". Co do krytyki to w twoim przypadku jest jak najbardziej na miejscu. Moze to cie zmotywuje do myslenia.Cytat oprocz rekordu z id=1 ale i tak w czarnym kolorze. To oprócz czy w kolorze czarnym? pozatym nie : color=red, a color:red widze tez ze masz tu stronicowanie, wiec na kolejnych stronach rekordu o id=1 miec nie powinienes -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
jak uraziłem to szczerze przepraszam i proszę nie wrcajmy do tego.
Ja jeszcze raz poprawiłem:
Ale jest tak, że jak uzyje dalej znaku 9') to mam błedy a jak ich nie zastosuje to: wyświetla mi wszystkie rekordy ( i tak ma być) oprócz rekordu o id=1. np. mam: Kowalski, Jędrak, Lotka to wyświetla tylko:Jędrak, Lotka. Tak wiec o kolorze czerwonym to już trudno mówić. Jak widzisz siedzę nad tym. |
|
|
![]()
|
|
przed glowną petla masz jeszcze jedno: mysql_fetch_array, ktore zjada ci wlasnie ten jeden rekord. Po co to dales? usun.
Cytat jak uraziłem to szczerze przepraszam Nie uraziles. Staram ci sie jednak uzmyslowic to i owo ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chyba jestesmy blisko - bo faktycznie widać już rekord o id=1, ale nadal jest on w czarnym kolorze:(
|
|
|
![]()
|
|
przed petla zdefiniuj $id=0 bo teraz to znikad sie bierze
a pozatym nie :style='.$style.' a: style='$style' a jak i to nie zadziala to podejrzyj sobie źrodlo html i zobacz jak wyglada dla twojego rekordu. No troche wlasnej inicjatywy w to wloz. za raczke nie bedziem cie ciagac przeciez -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze nei pogło:
Dalej jest czarny kolor. OK - udało się! Dzięki za mobilizacje ![]() Zaszybko radość! Wyswietla pierwszy rekord w innym kolorze, ale jak klikam an jakiś tam rekord to mi pokazuje dane innego rekordu: np. klikam na Kowalskiego a pokazuje mi: Jesionowskiego.
|
|
|
![]()
|
|
Nic dziwnego:
a href=\"?op=pracownik_pi_view&id=$id Przeciez $id w tym przypadku to liczba porzadkowa, a nie rzeczywiste id rekordu. Do linka masz wstawiac $row['id'] -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:22 |