![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 1 Dołączył: 29.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem raczkującym przedszkolakiem w PHP i dzisiejszego wieczoru spłodziłem mały ekran logowania. Byłbym bardzo wdzięczny za znalezienie jego wad dot. funkcjonalności i bezpieczenstwa oraz bardzo szczegółowe objaśnienie ich.
Oto mój kodzik:
Ten post edytował ze4lot 22.10.2007, 20:22:10 -------------------- ze4lot.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, ale masz:
Cytat $login_info = mysql_query("SELECT * FROM user_list WHERE user = '$user'") a nigdzie w całym skrypcie (ja przynajmniej nie zauważyłem) nie sprawdzasz hasła... Dla bezpieczeństwa filtruj dane - htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual itp funkcje znajdziesz w manualu w see also jak zajrzysz na stronę o htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Pozytaj temat na forum o SQL Injection Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 1 Dołączył: 29.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do hasla to sie zgadza. Coś nieźle tam nakopałem ale już działa. Nie wyjaśniłem tego od razu ale w zapytaniach sql nazwy komórek i tabel są fikcyjne. Napisalem users by bylo wiadomo o co chodzi. W aktualnej wersji 'chamsko' za iXowalem itd.
@kossa - podaj mi prosze (albo ktoś inny) przykład jak można narozrabiać wykożystując SQL Injection bądz inne metody w moim skrypcie. Nie znam się na tyle jeszcze by się przed tym bronić, a poza tym nie wszystko na raz ![]() O to ulepszona wersja.
pracuje już nad kolejnym skryptem autoryzacji czy user jest zalogowany i czy wszystkie wymagania są spełnione (np. SID) Ten post edytował ze4lot 23.10.2007, 00:09:50 -------------------- ze4lot.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:26 |