![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym zapytać sie ludzi którzy jakiś czas piszą już w tych bibliotekach ,Która bibliotekę wybrać ?
proszę podać = i - danej bibioteki .Dodam też ze zależy mi na dobrej dokumentacji i szybkości w pisaniu żeby dana bibioteka nie była za bardzo pokręcona ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Zdecydowanie polecam jQuery. Wcześniej używałem Protype oraz script.aculo.us, jednak rozmiar tego potwora i ogromne braki w dokumentacji spowodował, że zacząłem szukać innego rozwiązania. Wtedy trafiłem na jQuery i muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem.
Prototype + script.aculo.us Zalety: - prosta skłania, - łatwy w urzyciu, - bardzo duże możliwości Wady: - koszmarna dokumentacja - rozmiar (całość waży okolo 400 kb) jQuery Zalety: - działa na selektorach CSS, czyli nie ma potrzeby zmieniać kodu HTML i dodawać, np onclick, - można dodać praktycznie nieograniczoną ilość efektów / metod do jednego elementu (każda metoda zwraca obiekt bazowego elementu z dodanymi modyfikacjami), - dobrze napisana dokumentacja (czasami jednak ciężko coś znaleźć) - niewielki rozmiar, - dostępność ogromnej ilości pluginów, które potrafią prawie wszystko Wady: - dodanie dużej ilości pluginów może spowodować drastyczny spadek wydajności aplikacji oraz znaczący wzrost wagi strony, - dodanie dużej ilości metod do jednego elementu zaciemnia kod i staje się on nieczytelny -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Uzywalem troche jQuery i musze przyznac ze funkcje jakie oferuje zostawiaja prototype z tylu.
Ja uzywam jednak na co dzien prototype. Wbudowane helpery ajaxowe do np symfony czy rails sprawuja sie bardzo dobre,a jesli juz uzywam ich, to potem wole nie dolaczac dodatkowej biblioteki jQuery aby wykonac jakies operacje na DOM. Ogolnie musze pochwalic prototype za prostote, latwosc nauczenia sie go i implementacje funckji ajaxowych, ktore najbardziej mi pasuja. Tak czy inaczej, to raczej kwestia wyboru. Na projektach symfony zawsze uzywam prototype, a np na django jQuery. Co do scriptaculous... z czasem wychodza bardzo powazne bugi jesli chodzi o animacje, jak nakladanie sie divow na siebie itp. w jQuery interfejs sie z tym nie spotkalem. Poki co moj glos - prototype ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:13 |