![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki problem z wyswietlaniem newsow. Problem polega na skonstruowaniu odpowiedniego zapytania do bazy danych. Dla uproszczenia mam takie pola w bazie:
news_miesiac (format: lipiec, sierpien, wrzesien...) news_data (format 2007-02-03) news_tytul czyli tytul news-a. Powiedzmy, ze jest pare newsow w lipcu, pare we wrzesniu itd.. Chcialbym aby zapytanie wyrzucilo mi powiedzmy tabelke, w naglowku ktorej bedzie dany mieisiac napisany tylko raz a potem same newsy z danego miesiaca. I tak dla kazdego miesiaca jedno pod drugim. Problem polega na tym, ze nie wiem jak napisac zapytanie do bazy danych, zeby srodek z newsami mi sie zapetlal tyle razy ile jest newsow. Mam cos takiego:
ale to nie dziala tak jak ma. Wyswietla napierw wszystkie miesiace a potem wszystkie newsy. Moze macie na to jakis pomysl i moglibyscie mi jakos pomoc. Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2007 Skąd: http://localhost/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pobaw sie z phpmyadmin tam masz wile funkcji wysletlania w prosty i przyjemny sposób i pokazuje zapytanie jakie przeba napiac.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, sprobuje w taki sposob ale nie wiem czy to cos pomoze. Tak sobie pomyslalem zeby na przyklad zliczac ile mam mieisecy najpierw a potem jakas petla for dawac zapytanie do bazy z opcja LIMIT zwiekszajaca sie za kazdym przejsciem petli... Sprawdze to jednak dopiero jutro. Czy takie rozwiazanie wedlug Was byloby optymalne? Pozdrawiam, Łukasz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:42 |