![]() |
![]() |
-adibar- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Jak prawidłowo powinno wyglądać zapytanie SQL zmieniające w całej bazie lub np. tylko w tabeli phpbb_posts_text określony ciąg znaków na inny? Przeniosłem forum i chciałbym uaktualnić wszystkie linki w treści postów np. z: www.xxx.pl/i_dalej_coś_tam na www.xxx.info.pl/i_dalej_coś_tam
Powód edycji: [Cysiaczek]: dodałem tag
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Użyj REPLACE
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zamienić tylko pierwsze wystąpienie jakiegoś znaku w ciągu? Przykładowo mam wartość 'KONONOWICZ' i tylko pierwsze 'O' chcę zamienić na przykładowo 'A' ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do "kononowicz" spróbuj tego.
Kod INSTR("kononowicz","o") => 2
LEFT("kononowicz",INSTR("kononowicz","o")) => ko REPLACE(LEFT(nazwa,INSTR(nazwa,"o")),"o","a") => ka SUBSTR(nazwa,INSTR(nazwa,"o")+1) => nonowicz CONCAT("ka","","nonowicz") => kanonowicz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odp, ale coś mi to nie działa.. Rozbilem sobie nawet to zapytanie na czynniki pierwsze tylko czy w Oracle jest coś takiego jak LEFT? Nie mogę nigdzie znaleźć opisu tej funkcji.. No i chyba wszystko w ' ' a nie w " ".
Nie rozumiem również dlaczego CONCAT ma u ciebie trzy argumenty? A dokładnie ten środkowy? Ten post edytował CarlBraniewski 6.03.2010, 15:53:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:51 |