![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem mam takie oto teksty (przykładowe) Cytat Ala ma kota więc go głaska, kot był chory i był u lekarza, Ala wtedy bardzo zesmutniała. i Cytat kot wszedł na drzewo, więc Ala chciała go ratować, niestety jej się nie udało bo miała zlamaną nogę, kot zszedł z drzewa i podszedł do Ali i chce zrobić coś takiego że pierwsze wystąpienie słowa Ala zamienie na Kasia, pierwsze wystąpienie kot na mysz, a pozostałe wystąpienia Ala na zuzia i pozostałe wystąpienia słowa kot na szczur. Czy da sie coś takiego zrobić a jeśli tak to jak. Proszę o pomoc bo już nie wiem jak sobie poradzić -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 17.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $pattern = array( '/Ala(\W.*)/i', '/kot(\W.*)/i', '/Ala(\W)/i', '/kot(\W)/i' ); $replacement = array( 'Kasia\1', 'mysz\1', 'Zuzia\1', 'szczur\1' ); + preg_replace Nie poradzi sobie z odmianą w języku polskim tj. Ala/Ali/Alę , ale jeśli będzie Ci to potrzebne to powinieneś dać radę dopisać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok, ale to jest dobre jeśli wiemy ile dokładnie jest wystąpień takiego słowa a w przypadku gdy zdań będzie wiecej itp to sobie nie poradzi raczej
-------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 17.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok, ale to jest dobre jeśli wiemy ile dokładnie jest wystąpień takiego słowa próbowałeś to uruchomić? dla: ala ala kot kot ala kot ala kot kot kot kot ala dostaję: Kasia Zuzia mysz szczur Zuzia szczur Zuzia szczur szczur szczur szczur Zuzia a w przypadku gdy zdań będzie wiecej itp to sobie nie poradzi raczej ilość zdań? To jak w końcu ma zamieniać? Dla każdego zdania, czy dla całego tekstu? "Raczej" nie poradzi? Jeszcze raz zapytam, próbowałeś uruchomić? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:09 |