Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] formularz zamówienia i podsumowanie, j.w.
sannjas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam taki przypadek:

Mam stronę gdzie można zamówić u mnie pewne produkty - jest ich obecnie 17 więc nie dużo.
Jako formularz zamówienia stworzyłem typowy form2mail z polami gdzie przy nazwie produktu podaje się ilość. Każde pole jest dobrze oznaczone.
Chciałbym aby do klienta zamawiającego został wysłany e-mail z informacją co zamówił.
I tak głowie się od paru dni, że skoro mam ilości w opisanych polach to łatwo będzie mi wyszczególnić w mailu do niego co zamówił bez wypisywania wszystkich produktów w tej wiadomości.

Chodzi o to, że nie bardzo wiem, jak zrobić to, żeby właśnie tylko te produkty w których polu ilości jest coś innego niż 0 bądź puste pole albo jakaś litera - pojawiły się w treści.

Może trochę zakręciłem ale mam nadzieję, że rozumiecie.

I tak dla przykładu chciałem to zrobić tak:
jeśli w polu ilości produktu x będzie wartość inna niż 0 bądź inna niż puste pole to wypisz "produkt x - wartość_pola sztuk"
następnie
jeśli w polu ilości produktu y będzie wartość inna niż 0 bądź inna niż puste pole to wypisz "produkt x - wartość_pola sztuk"

i tak 16 razy... Jak to napisać?

Dodam jeszcze ze chciałbym aby form akceptował tylko cyfry w tych polach.
Jak to zrobić? Czego użyć? Jak widać jestem begiiner w temacie smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Piotrwusek

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Witam

A co będzie jeśli będziesz miał 20 przedmiotów questionmark.gif

- Będziesz musiał ręcznie dopisywać

Moja rada widzę że masz sklep ale nie lepiej będzie ci go zrobić na jakieś platformie? np. osCommerce
+Quote Post
sannjas

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam! Nie nie będę miał 20 produktów smile.gif To co jest jest ostateczne. Taka charakterystyka tego biznesu. smile.gif

Wpadłem na pomysł, żeby zrobić to mniej więcej tak:

z formularza pobiorę wartość zmiennych:
$iloscx - ilosc produktu X
$iloscy - ilosc produktu Y
$iloscz - ilosc produktu Z

Będę miał wcześniej ustalone zmienne z ceną produktów:
CODE

$cenax = 10;
$cenay = 5;
$cenaz = 2;

I może coś takiego będzie dobre...?

CODE

if (!empty($iloscx))
{ print ("Produkt pierwszy " . $iloscx . " sztuk w cenie " . $cenax . " za sztukę."); }

if (!empty($iloscy))
{ print ("Produkt drugi " . $iloscy . " sztuk w cenie " . $cenay . " za sztukę."); }

if (!empty($iloscz))
{ print ("Produkt trzeci " . $iloscz . " sztuk w cenie " . $cenaz . " za sztukę."); }

else
{ header("Location: blad_w_formularzu.php");}

// jeśli nie wybrano żadnych produktów to przekierowanie do strony z informacją, że jest błąd.

$wartosc_calego_zamowienia = $iloscx*$cenax+$iloscy*$cenay+$iloscz*$cenaz

// no i mail() itd... z koksem

Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć formularz przed wpisaniem liter do pól ilości produktów oraz jak zrobić, żeby w momencie kiedy użytkownik wpisuje literę to wyskakiwał monit o błędzie i żeby ta litera się automatycznie usuwała - albo coś takiego... może być po przełądowaniu strony... mniejsza - w kazdym razie zeby zabezpieczało smile.gif

I sprawa druga:

Sprawą jasną, jest że chce aby klient otrzymał wiadomość z potwierdzeniem itd. Więc przy ustalaniu wartości zmiennej $wiadomość mogę zastosować powyższy kod w środku ustalania wartości zmiennej $wiadomosc questionmark.gif

Chodzi mi o to, czy mogę zatem zrobić tak:

CODE

$potwierdzenie = "Witamy!

Dziękujemy za złożenie zamówienia idp itd

if (!empty($iloscx))
{ print ("Produkt pierwszy " . $iloscx . " sztuk w cenie " . $cenax . " za sztukę.\n"); }

if (!empty($iloscy))
{ print ("Produkt drugi " . $iloscy . " sztuk w cenie " . $cenay . " za sztukę.\n"); }

if (!empty($iloscz))
{ print ("Produkt trzeci " . $iloscz . " sztuk w cenie " . $cenaz . " za sztukę.\n"); }

else
{ header("Location: blad_w_formularzu.php");}

// jeśli nie wybrano żadnych produktów to przekierowanie do strony z informacją, że jest błąd.

$wartosc_calego_zamowienia = $iloscx*$cenax+$iloscy*$cenay+$iloscz*$cenaz

print ("Wartość zamówienia" . $wartosc_calego_zamowienia);
// i dalej reszta potwierdzenia

Czy może jest jakiś łatwiejszy sposób na to?

Proszę o radę.

Pozdrawiam!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:07