![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki przypadek: Mam stronę gdzie można zamówić u mnie pewne produkty - jest ich obecnie 17 więc nie dużo. Jako formularz zamówienia stworzyłem typowy form2mail z polami gdzie przy nazwie produktu podaje się ilość. Każde pole jest dobrze oznaczone. Chciałbym aby do klienta zamawiającego został wysłany e-mail z informacją co zamówił. I tak głowie się od paru dni, że skoro mam ilości w opisanych polach to łatwo będzie mi wyszczególnić w mailu do niego co zamówił bez wypisywania wszystkich produktów w tej wiadomości. Chodzi o to, że nie bardzo wiem, jak zrobić to, żeby właśnie tylko te produkty w których polu ilości jest coś innego niż 0 bądź puste pole albo jakaś litera - pojawiły się w treści. Może trochę zakręciłem ale mam nadzieję, że rozumiecie. I tak dla przykładu chciałem to zrobić tak: jeśli w polu ilości produktu x będzie wartość inna niż 0 bądź inna niż puste pole to wypisz "produkt x - wartość_pola sztuk" następnie jeśli w polu ilości produktu y będzie wartość inna niż 0 bądź inna niż puste pole to wypisz "produkt x - wartość_pola sztuk" i tak 16 razy... Jak to napisać? Dodam jeszcze ze chciałbym aby form akceptował tylko cyfry w tych polach. Jak to zrobić? Czego użyć? Jak widać jestem begiiner w temacie ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
A co będzie jeśli będziesz miał 20 przedmiotów ![]() - Będziesz musiał ręcznie dopisywać Moja rada widzę że masz sklep ale nie lepiej będzie ci go zrobić na jakieś platformie? np. osCommerce |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Nie nie będę miał 20 produktów
![]() ![]() Wpadłem na pomysł, żeby zrobić to mniej więcej tak: z formularza pobiorę wartość zmiennych: $iloscx - ilosc produktu X $iloscy - ilosc produktu Y $iloscz - ilosc produktu Z Będę miał wcześniej ustalone zmienne z ceną produktów: CODE $cenax = 10; $cenay = 5; $cenaz = 2; I może coś takiego będzie dobre...? CODE if (!empty($iloscx)) { print ("Produkt pierwszy " . $iloscx . " sztuk w cenie " . $cenax . " za sztukę."); } if (!empty($iloscy)) { print ("Produkt drugi " . $iloscy . " sztuk w cenie " . $cenay . " za sztukę."); } if (!empty($iloscz)) { print ("Produkt trzeci " . $iloscz . " sztuk w cenie " . $cenaz . " za sztukę."); } else { header("Location: blad_w_formularzu.php");} // jeśli nie wybrano żadnych produktów to przekierowanie do strony z informacją, że jest błąd. $wartosc_calego_zamowienia = $iloscx*$cenax+$iloscy*$cenay+$iloscz*$cenaz // no i mail() itd... z koksem Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć formularz przed wpisaniem liter do pól ilości produktów oraz jak zrobić, żeby w momencie kiedy użytkownik wpisuje literę to wyskakiwał monit o błędzie i żeby ta litera się automatycznie usuwała - albo coś takiego... może być po przełądowaniu strony... mniejsza - w kazdym razie zeby zabezpieczało ![]() I sprawa druga: Sprawą jasną, jest że chce aby klient otrzymał wiadomość z potwierdzeniem itd. Więc przy ustalaniu wartości zmiennej $wiadomość mogę zastosować powyższy kod w środku ustalania wartości zmiennej $wiadomosc ![]() Chodzi mi o to, czy mogę zatem zrobić tak: CODE $potwierdzenie = "Witamy! Dziękujemy za złożenie zamówienia idp itd ________________________________________ Podsumowanie zamówienia: Produkty: if (!empty($iloscx)) { print ("Produkt pierwszy " . $iloscx . " sztuk w cenie " . $cenax . " za sztukę.\n"); } if (!empty($iloscy)) { print ("Produkt drugi " . $iloscy . " sztuk w cenie " . $cenay . " za sztukę.\n"); } if (!empty($iloscz)) { print ("Produkt trzeci " . $iloscz . " sztuk w cenie " . $cenaz . " za sztukę.\n"); } else { header("Location: blad_w_formularzu.php");} // jeśli nie wybrano żadnych produktów to przekierowanie do strony z informacją, że jest błąd. $wartosc_calego_zamowienia = $iloscx*$cenax+$iloscy*$cenay+$iloscz*$cenaz print ("Wartość zamówienia" . $wartosc_calego_zamowienia); // i dalej reszta potwierdzenia Czy może jest jakiś łatwiejszy sposób na to? Proszę o radę. Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:07 |