![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko jak w temacie
Mam plik dodaj_firme.php którego kod wygląda tak:
Mam Plik ze skryptem. skrypt jest łądowany poprzez funkcje_head() nie będe tego opisywał bo to akurat działa:) tak wygląda java skrypt Kod var XMLHttpRequestObject = false; if (window.XMLHttpRequest) { XMLHttpRequestObject = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject) { XMLHttpRequestObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function przetwarzajDane(nip,nazwa_f,adres,opis_F,telefon,e_mail,ajax) //funkcja z argumentem id formularza i id ajaxa { if(XMLHttpRequestObject){ var div = document.getElementById(ajax);//wyślij dane do id ajaxa var url = "http://localhost/dyplomowa/admin/dodaj_firme_przetwarzanie.php";//zmienna url XMLHttpRequestObject.open("POST", url);//wyślij dane z tfValue.x. formularz do skryptu o adresie url XMLHttpRequestObject.setRequestHeader( 'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); //coś z typem kodowania XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function() { if(XMLHttpRequestObject.readyState == 4 && XMLHttpRequestObject.status == 200){ var str = XMLHttpRequestObject.responseText; div.innerHTML = str; } } var tfValue1 = document.getElementById(nip).value;//pobira dane z formularza tfValue1 = escape(tfValue1); XMLHttpRequestObject.send("nip=" + tfValue1);//zdefiniowanie $_POST['x'] var tfValue2 = document.getElementById(nazwa_F).value;//pobira dane z formularza tfValue2 = escape(tfValue2); XMLHttpRequestObject.send("nazwa_F=" + tfValue2);//zdefiniowanie $_POST['x'] var tfValue3 = document.getElementById(adres).value;//pobira dane z formularza tfValue3 = escape(tfValue3); XMLHttpRequestObject.send("adres=" + tfValue3);//zdefiniowanie $_POST['x'] var tfValue4 = document.getElementById(opis_F).value;//pobira dane z formularza tfValue4 = escape(tfValue4); XMLHttpRequestObject.send("opis_F=" + tfValue4);//zdefiniowanie $_POST['x'] var tfValue5 = document.getElementById(telefon).value;//pobira dane z formularza tfValue5 = escape(tfValue5); XMLHttpRequestObject.send("telefon=" + tfValue5);//zdefiniowanie $_POST['x'] var tfValue6 = document.getElementById(e_mail).value;//pobira dane z formularza tfValue6 = escape(tfValue6); XMLHttpRequestObject.send("e_mail=" + tfValue6);//zdefiniowanie $_POST['x'] } } plik php ze skryptem obsługującym dane z POSTA wygląda tak:
Mój problem polega na tym że do skryptu php obsługucego dane z formularza przesyłany jest tylko jeden input "nip" tylko on jest łądowany do tablicy $_POST['nip'] reszty nie ma. Wiem że popełniam jakiś prosty błąd w przekazywaniu zmiennch gdyż słabo znam java script:(, proszę o pomoc. Od razu też zapytam jak przesłać grafikę bo na razie to się jeszcze za nia nie brałem (nie ma przydzielonego żadengo id i nie jest wogóle brana pod uwagę przez skrypt java) Czy takie wysyłanie grafiki mogę zrobić w identyczny sposób jak całej reszty, dorobić tylko id i zmienną dla skryptu java czy też muszę jakoś zmieniać ten fragmencik XMLHttpRequestObject.setRequestHeader( 'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); //coś z typem kodowania Dzięki z góry za pomoc i przepraszam za banały ale kiedyś człowiek musi się uczyć żeby wiedzieć a w necie nie znalazłem(może szukałem z krótko ,ale na czase mi też zależy) Edit jak przerobiłem funkcje javy script na wzór znalezionej w necie to też nie pomogło:( Kod function przetwarzajDane(nip,nazwa_f,adres,opis_F,telefon,e_mail,ajax) //funkcja z argumentem id formularza i id ajaxa { if(XMLHttpRequestObject){ var div = document.getElementById(ajax);//wyślij dane do id ajaxa var url = "http://localhost/dyplomowa/admin/dodaj_firme_przetwarzanie.php";//zmienna url XMLHttpRequestObject.open("POST", url);//wyślij dane z tfValue.x. formularz do skryptu o adresie url XMLHttpRequestObject.setRequestHeader( 'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); //coś z typem kodowania XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function() { if(XMLHttpRequestObject.readyState == 4 && XMLHttpRequestObject.status == 200){ var str = XMLHttpRequestObject.responseText; div.innerHTML = str; } } var tfValue1 = document.getElementById(nip).value;//pobira dane z formularza tfValue1 = escape(tfValue1); var tfValue2 = document.getElementById(nazwa_F).value;//pobira dane z formularza tfValue2 = escape(tfValue2); var tfValue3 = document.getElementById(adres).value;//pobira dane z formularza tfValue3 = escape(tfValue3); var tfValue4 = document.getElementById(opis_F).value;//pobira dane z formularza tfValue4 = escape(tfValue4); var tfValue5 = document.getElementById(telefon).value;//pobira dane z formularza tfValue5 = escape(tfValue5); var tfValue6 = document.getElementById(e_mail).value;//pobira dane z formularza tfValue6 = escape(tfValue6); XMLHttpRequestObject.send("nip=" + tfValue1 + "&nazwa_F=" + tfValue2 + "&adres=" + tfValue3 + "&opis_F=" + tfValue4 + "&telefon=" + tfValue5 + "&e_mail=" + tfValue6);//zdefiniowanie $_POST['x'] } } Gdyby ktoś podrzucił mi gotowy prosty kod z formularzem zawierającym wiecej niż jedno pole i realizowany przez Ajax + PHP Edit: Uffff... poszło z tym drugim kodem co znalazłem na forum, przeszkodą jak zwykle było moje roztargnienie w wierszu function przetwarzajDane(nip,nazwa_f,adres,opis_F,telefon,e_mail,ajax) nazwa_F była małła litera f ups... ![]() To teraz została jeszcze kwestia grafiki:) Edit: no i znowu stop:/ Wie kotś może w jaki sposób zrealizować przesył plików na serwer za pomocą jajax?? Bardzo potrzebuje tej informacji a nie mogę jej znaleźć:/ Acha od razu zaznacze też że wolałbym nie operować na gotowych bibliotekach:) Ten post edytował luckan 18.10.2007, 15:59:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:19 |