![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Piszę dość skomplikowane zapytanie, które ma pobrać 3 najnowsze wpisy z bazy "pytan i odpowiedzi". Wygląda ono tak:
W przypadku gdy co najmniej jeden z 3 ostatnich wpisów w tabeli ma w kolumnie odp wartość inną niż 0 oznacza że jest odpowiedzią na wcześniejszy wpis (o id podanym właśnie w tej kolumnie wpisu z odpowiedzią), czyli nie chcę go wyświetlić tylko wpis zawierający pytanie na które ten odpowiada. W tym celu w WHERE wpisałem IF'a ale efekt jego działanie nie jest taki jakiego oczekuje. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i wszelkie wskazówki. nikt nie zna odpowiedzi na mój problem ? ![]() próbowałem jeszcze raz joinować tabele w ten sposób ale nadal nie jest to to czego oczekuję ![]()
HELP! ![]() Ten post edytował szczypior 16.10.2007, 20:45:35 -------------------- Pytania i odpowiedzi na każdy temat - ZapytajSie.pl
Darmowe aliasy i liczniki odwiedzin - RFV.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak możesz to podaj:
strukturę tabeli pytania strukturę tabeli kategorie strukturę tabeli users oraz jakiś przykład tj. zakładając że mam takie a takie dane ( w tych tabelach) chciałbym wyświetlić takie i takie wiersze Odpowiedź będziesz miał za 5 min. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela pytania:
Kod | id | kategoria | tytul | tresc | odp | autor | | 1 | 128 | asd | sada | 0 | 1 | 2 | 45 | ard | saaa | 0 | 23 | 3 | 122 | awd | sbbb | 0 | 23 | 4 | 128 | null | sccc | 1 | 56 | 5 | 124 | aw4 | sbb4 | 0 | 253 | 6 | 123 | null | sccc | 3 | 536 Gdy w odp jest 0 to oznacza że jest to pytanie, gdy inna liczba to znaczy ze jest to odpowiedz na pytanie o takim id tabela kategorie: Kod | id | nazwa | | 1 | rowery| tabela users: Kod | id | login | haslo | | 1 | czesio | maslana | Chcę wyswietlić 3 najnowsze wpisy lub takie w ktorych jest nowa odpowiedz, tzn: Jeśli wśród 3 najnowszych wpisów w księdze jest wpis w którym odp jest różne od 0 to wtedy zamiast tego wpisu chce wyświetlić wpis będący pytaniem dla odpowiedzi w tym wpisie. Trochę skomplikowanie brzmi:) Czyli zapytanie ma wyświetlić pytania o id 3,5,1. Nikt mnie nie naprowadzi jak to można zrobić? ![]() -------------------- Pytania i odpowiedzi na każdy temat - ZapytajSie.pl
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie które ci zwróci to o co pytasz to:
teraz wystarczy zrobić joina (albo subquery na odpowiednich kolumnach ) z tabelami kategorii i userów jeśli chcesz żeby id'ki zamieniły się na nazwiska i nazwy kategorii. Ten post edytował najtje 24.10.2007, 08:46:41 |
|
|
![]()
|
|
super! działa, wielkie dzięki
![]() -------------------- Pytania i odpowiedzi na każdy temat - ZapytajSie.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:37 |