![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Problem dotyczy zapisywania danych sesyjnych do bazy. Otóż mam koszyk zamówień, gdzie dane są przekazywane $_SESSION i na koniec chcę je przekazać(zapisać) do bazy danych(mysql). Jak to wykonać ![]() Mam skrypt który ma dodać dane $_SESSION oraz dane kontaktowe z formularza
Dane kontaktowe zostają zapisane, lecz dane pochodzące z $_SESSION niestety nie i nie mam zielonego pojęcia dlaczego ![]() Jedno jest pewne dane z $_SESSION są przekazywane do tego pliku sprawdzałem to var_dump(); oraz var_export(); więc problem na 99% leży w tym skrypcie:) Prosiłbym o jakieś porady/sugestie co do mojego problemu. Pozdrawiam FliSs ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś pokazać jak dopisujesz zamówienie do $_SESSION['koszyk']?
Wydaje mi się, że tu może tkwić błąd. I daj po zapytaniu jego wyświetlenie.
Zobaczymy, co Tobie pokaże. Ten post edytował uli 16.10.2007, 09:48:08 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"INSERT INTO $sql_tabela VALUES ('$id','$nazwa', '$ilosc', '$wielkosc', '$uwagi', '$dodatki', '$imie','$adres', '$telefon')";
daj: "INSERT INTO `".$sql_tabela ."` SET nazwa_kolumny1='".$id."', nazwa_kolumny2='".$nazwa."', nazwa_kolumny3='".$ilosc"'"; itd -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"INSERT INTO $sql_tabela VALUES ('$id','$nazwa', '$ilosc', '$wielkosc', '$uwagi', '$dodatki', '$imie','$adres', '$telefon')"; daj: "INSERT INTO `".$sql_tabela ."` SET nazwa_kolumny1='".$id."', nazwa_kolumny2='".$nazwa."', nazwa_kolumny3='".$ilosc"'"; itd Pierwszy raz widzę (i pewnie ostatni) żeby słowo SET zostało ujęte w INSERT. Przecież to się tyczy UPDATE. Poprawna składnia:
lub (jeśli nie wypełniasz wszystkich pól tylko wybrane):
-------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
koszyk wygląda tak:
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra rada, polecam sposób przedstawiony przez ULI
zawsze określaj do jakich po kolei kolumn będziesz wrzucał wartości. W przyszłości może być możliwość, że dodasz jakąś kolumnę do schematu tej tabeli i wszystkie skrypty gdzie jest insert będziesz musiał poprawić, bo inaczej będziesz miał błędy. czyli (w pseudokodzie)
|
|
|
![]()
|
|
właśnie nie rozumiem o co chodzi z tym:
a dokładniej z tym: co ja muszę wpisać tam w nazwa kolumny ![]() ![]() zrobiłem tak:(i wywala że "Zamówienie nie może zostać przyjęte w tym momencie. Proszę spróbować póĽniej":()
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to wyjaśnię na przykładzie:
1. tworzysz tabelę:
czyli tabelę z trzema kolumnami 2. wrzucanie danych przykład 1. Wrzucanie do wszystkich kolumn
przykład 2. wrzucanie tylko do części kolumn (tu tylko do col2):
przykład 2. wrzucanie tylko do części kolumn (tu tylko do col1):
3. sprawdzenie co znajduje się w bazie danych:
Kod id | col1 | col2
----------------------- 100 | test1 | testtest1 --> bo wrzuciles wartosci do wszyskich kolumn 1 | test | testtest2 --> bo wrzuciles wartosci tylko do col3, a col1 i id system sam wypelnil 2 | test3 | NULL --> bo wrzuciles do col1 a id system sam wypelnil, col3 zostala ominieta bo nie ma default |
|
|
![]()
|
|
Ok udało mi się wpisać te dane do bazy teraz tylko mam problem z tym, że z jednego zamówienia chciałbym mieć wszystko w jednym id bo teraz mam tak że mi np pizze i danie rozdziela na 2 wpisy do bazy jak temu zaradzić ?
To ten kod:
Ten post edytował FliSs_tCv 16.10.2007, 22:54:15 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 14:38 |