![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki oto kod:
mam w bazie 2 newsy odpowiadające kryteriom kto="juniorzy" lecz 2 razy wyświetla mi się news ostatni (prawidłowo skrócony) jak mogę w miejsce "Czytaj więcej" wstawić odnośnik który pokaże w całości konkretny news?? Myśle że po id, które wczytuje w Select ale jakim sposobem wymusić żeby pokazało newsa z konkretnego id odpowiadającemu newsowi który chce pokazać? Proszę o pomoc. z góry wielkie dzięki Ten post edytował Oscar_83 12.10.2007, 21:45:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linijkę 22 popraw na
zrób drugi plik np news.php
Ten post edytował Force 12.10.2007, 21:49:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po tych zmianach 2 wyświetlany news robi za odnośnik do tego pierwszego newsa (i jest to kawałek pierwszego newsa a nie drugiego - wydaje mi się że coś nie tak z pętlą).
Jak mam zrobić żeby pełen news otwierał w tej samej kolumnie? (mam wszystko zrobione za pomocą div), a nie w nowej stronie? kod po modyfikacji:
Rozwiązałem problem z wyświetlaniem drugiego news'a poprawny kod wygląda tak:
pozostaje jeszcze problem otwierania w tej samej warstwie. Bo narazie po kliknięciu na czytaj więcej otwiera się cały news ale na czystej stronie (nie zawierającej żadnych divów - niczego) Chciałbym żeby po kliknięciu na czytaj więcej otwierał mi się cały news ale w tym samym divie środkowym: podaje kod index.php gdzie są divy:
pomoże ktoś jak zrobić odnośnik do wyświetlenia całego newsa w divie "srodek" ![]() Proszę o pomoc. Ten post edytował Oscar_83 12.10.2007, 23:26:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstaw ten kod w div srodek:
Kod <?php $polaczenie = mysql_connect("mysql2.yoyo.pl", "***", "***") or die ("SprawdĽ połączenie z serwerem: " . mysql_error()); mysql_select_db('***', $polaczenie) or die (mysql_error()); mysql_query('SET NAMES latin2'); $query = "SELECT `id`, `zamieszczone`, `tytul`,`tresc` FROM aktualnosci WHERE kto='juniorzy' ORDER BY zamieszczone DESC LIMIT 5"; $results = mysql_query($query) or die (mysql_error()); $i=1; $news[$i] =''; while ($row = mysql_fetch_array($results)) { $news[$i] .=' <i>'.$row[1].' </i><br><br><b> <center>'.$row[2].' </center></b><br>'.nl2br($row[3]).' <br><br>'; } if( strlen( $news[$i] ) > 500 ) { echo substr( $news[$i] , 0 , 500 ) . '...'; echo '<a href="news.php?id=' . $row[0] . '" >Czytaj więcej</a><br><br><hr width=100%><br>'; } else { echo $news[$i]; } $i++;} ?> jak nie będzie działało to Ci napisze to od zera. Ten post edytował ExPlOiT 13.10.2007, 18:39:18 |
|
|
![]()
|
|
ale ja nie chce żeby zawsze w divie środkowym były te newsy, bo div środkowy zmienia się w zależności na co kliknę w divie lewakolumna. A te newsy to są po kliknięciu w divie lewakolumna na odnośnik aktualności w młodzikach i wtedy w divie środkowym pojawiają mi się altualności z pliku akt.php o zawartości:
i newsy się dobrze wyświetlają skrócone i teraz po kliknięciu na czytaj więcej chciałbym aby w divie środkowym pojawił się cały ten kliknięty news (a teraz jak mam to się odpala na białej stronie). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To musisz jeszcze w linki oprócz id przesłać tytuł metodą get. Wtedy wyświetli Ci dany artykuł w środkowym divie.
|
|
|
![]()
|
|
a jak to się robi?
|
|
|
![]()
|
|
Kod echo '<a href="news.php?id=' . $row['id'] . '&tytul='.$row['tytul'].'" >Czytaj więcej</a><br><br><hr width=100%><br>'; Najlepiej gdybyś zrobił plik np. pokaz.php w którym byłoby zapytanie select do bazy żeby Ci wyświetlił dany tekst. |
|
|
![]()
|
|
po zmianie na ten kod co podałeś dalej jest to samo
![]() a to nie chodzi przypadkiem żeby ten adres po wyświetleniu pełnego newsa miał w sobie yoyo.pl/index.php bo wszystkie co mi się w środku otwierają to mają postać taką: yoyo.pl/index.php?id=aktualnosci_jm yoyo.pl/index.php?id=tabela yoyo.pl/index.php?id=zawodnicy i są wtedy dobrze wyświetlane w divie środkowym a ten cały news otwiera się na białej stronie i ma wtedy adres wcześniejsza postać yoyo.pl/news.php?id=15 z przekazaniem tytułu yoyo.pl/news.php?id=15&tytul=Start%20Nidzica%20-%20Burza%20SRWSiO%20S%B3upy%202:0%20(2:0) w tych 2 postaciach efekt taki sam jest :/ jak zrobić żeby adres do wyświetlenia pełnego newsa był np taki yoyo.pl/index.php?id=news albo np yoyo.pl/index.php?id=aktualnosci_jm&pełen_news bp gdy widze te skrócone newsy to mam adres yoyo.pl/index.php?id=aktualnosci_jm i wtedy na tej stronie klikam na czytaj więcej żeby mi pokazało cały konkretny news Zrobiłem odnośnik który wyświetla mi po kliknięciu prawidłowo w divie środek, ale wyświetla mi nie tylko ten 1 konkretny news tylko wszystkie całe :/ kod mam taki:
id przenosi dobrze ale i tak nic sobie z tego nie robi i wyświetla wszystkie a nie tylko ten jeden wybrany Ten post edytował Oscar_83 14.10.2007, 12:10:58 |
|
|
![]()
|
|
zrób ten link tak jak napisałem z tym $row['tytul'] i zrób nowy plik np view-news.php i do niego wstaw polecenie które wyświetli Ci dany news, a id i tytuł pobierze z adresu www. i to musisz przesłać $_GET['nazwa'] wtedy będzie działało na 100% bo ja tak mam i mi działa.
|
|
|
![]()
|
|
ale nie bardzo wiem jak ten plik view-news.php ma się do tego bo przecież trzeba by było jakiś link utworzyć żeby wogóle skrypt przechodził przez ten plik view-news.php
ja już mam plik odpowiedzialny za wyświetlenie całego newsa i jest to właśnie ten plik news.php a oto jego kod.
a te skrócone newsy wyświetla mi plik akt.php a oto kod tego pliku:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:53 |