![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Mam do dyspozycji PHP 5.2.3 (w nieszczęsnym AZ.pl). Mam w bazie użytkowników, a jedno z pól to kraj użytkownika, który wybrał z selecta podczas rejestracji. No i powstał problem. Np. użytkownik z Polski chce dodać komentarz użytkownikowi z Chin. Ale Chinol jest w innej strefie. Mam kilka pomysłów, np. do tabeli z krajami dodać różnicę w czasach którą później skrypt by przeliczał każdemu zalogowanemu użytkownikowi wg. jego czasu. Proszę o jakieś sugestie. Może jakieś linki do sprawdzonych metod... PS. Wszędzie na stronie używam czasów z funkcji: time() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, sądzę, że w miarę łatwo by było w bazie ustawiać, o ile godzin zwiększyć czas. Tj. Polak będzie miał zapisane w bazie 1, natomiast Brytyjczyk 0. Ktoś inny będzie natomiast miał -1, i tak dalej.
Wtedy po prostu przy wyświetlaniu czasu dodajesz ten, który jest ustawiony przez użytkownika. Tj. teraz mamy w GB godzinę ok. 16:40, dla Polaka wyświetlasz 16:40+1 [zapisane w bazie to ma] = 17:40. ![]() Ten post edytował pbnan 12.10.2007, 16:34:28 -------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z powodu dokładnie takich problemów popełniłem notkę ostatnio.
Stosując klasy DateTime i DateTimeZone możesz to wszystko zrobić w kilku linijkach. Poczytaj sobie: Klasy DateTime i DateTimeZone w PHP 5.2 masz tam nawet przykład, który będzie Ci pasował. W razie czego, pytaj. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 12:57 |