![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napisałem skrypt ładujący dane z pliku CSV. Wszystko ładnie działa ale na razie tylko dla kodowania UTF-8. Chciałbym aby tak samo dobrze działało dla kodowania... no właśnie nie wiem jakiego, stąd pytanie. Jakie jest kodowanie znaków w pliku CSV, który został wyeksportowany z programu Microsoft Excel. inaczej co muszę wpisać w miejsce znaków zapytania ( ![]() ![]()
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Excel prawdopodobnie zapisuje polskie znaki w kodowaniu windowsowym, więc jako parametr do iconv() powinieneś podać CP1250.
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) jako parametr do iconv() powinieneś podać CP1250. No właśnie to był mój pierwszy strzał, niestety niecelny. Po poszukiwaniach, kolega podał mi namiar na program `Gżegżółka` który wykrył mi stronę kodową mojego nieszczęsnego pliku CSV. Jest to CP842 (to jakiś standard od IBM)... nigdy bym na to nie wpadł. Dodam, że plik eksportowałem z programu MS Excel 2007, a tam nic nie można ustawić (ani strony kodowej, ani separatora, ani ogranicznika tekstu) Niniejszym ogłaszam wątek za rozwiązany, |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 15:17 |