![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
chę mieć własny serwer na neo. mam webserva, zarejestrowałem usługę DynDNS, liveboxa skonfigurowałem w sposób na obrazku poniżej:
![]() ale niestety po wpisaniu adresu firex.homedns.org pojawia się okno logowania LiveBoxa TP. jak to zlikwidować i zrobić, aby pokazywała się moja strona? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Przekieruj porty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
to sie dowiedzialem, czytalem rozne materialy, ale nie udaje sie. moze moglby mi ktos to wytlumaczyc? byłbym wdzięczny
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie pamiętam jak wygląda interfejs livebox'a. Musisz przekierować ruch na wewnętrzne IP (oczywiście na te które posiada komputer z postawionym apache) na porcie 80, wielkiej filozofii tu nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
już wiem w czym problem (chyba) !
sprawdzałem swoją stronkę z innego kompa, ale podłączonego do mojej sieci lokalnej - chyba to było powodem wyświetlania konfiguracji LB. w takim razie proszę kogoś z forum o sprawdzenie www.firex.homedns.org Ten post edytował firex 9.10.2007, 10:40:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pod tym adresem co podałeś, nic się nie wyświetla. Może jakiś firewall masz włączony? Tutaj masz jakiś art o konfigurowaniu serwera, może się przyda.
Ten post edytował atomek4 9.10.2007, 11:43:03 |
|
|
![]()
|
|
tak mam wszystko skonfigurowane:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś kierować port 80 a nie 70.
-------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
a nie 70? bo ja mam w WebServ'ie ustawione:
|
|
![]()
|
|
W takim razie musisz przekierować ruch na port 80 (na wewnętrzne IP). Bo wpisując adres http://firex.homedns.org przeglądarka łączy się na porcie 80. . Do livebox'a będziesz miał dostęp wewnątrz sieci lokalnej, a wpisując adres który stworzyłeś będzie przekierowywać Cię na wewnętrzne IP (oczywiście nie zapomnij zmienić portu na jakim działa webserv).
|
|
|
![]()
|
|
czyli ruch ma być przekierowany na port 80 i webserv musi byc ustawiony na 80?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, bo to jest port domyślny. No chyba, że chcesz aby ludzie z zewnątrz wchodzili pod taki adres: http://firex.homedns.org:70/
W ten sposób serwer jest widoczny z sieci już teraz. |
|
|
![]()
|
|
a dlaczego strona nie działa pod adresem http://www.firex.homedns.org/. Można to zmienić?
Ten post edytował firex 9.10.2007, 13:41:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
www to nic innego jak subdomena, jeśli masz możliwość zarządzania DNS'ami dodaj ją jako subdomenę.
Kod www A TWOJE_IP
|
|
|
![]()
|
|
a zna ktoś program, który nadaje dynamicznemu adresowi IP stały host, w którym można dodać subdomenę?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co pamiętam, to niekoniecznie trzeba robić ten wpis na serwerze DNS.
W konfiguracji swojego vhosta dopisz Kod Alias www.domena Jeżeli serwer DNS dostanie wywołanie www.domena, a go nie ma, to powinien go wysłać na rekord A o najwyższym TTL. Więc na adres domena. A wtedy Twój serwer już to obsłuży. -------------------- Michał Płachta
|
|
![]()
|
|
Z tego co pamiętam, to niekoniecznie trzeba robić ten wpis na serwerze DNS. W konfiguracji swojego vhosta dopisz Kod Alias www.domena Tak, ale on nie może ingerować w vhosty, chyba że pozwala mu na to homedns.org w co szerze wątpię. Ten post edytował webdicepl 10.10.2007, 13:53:53 |
|
|
![]()
|
|
dobra, co to jest vHost i gdzie to ustawić na www.DynDNS.com lub innym?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@webdicepl: a co ma vhost do serwera dns?
@firex: ustawiasz je w configu apache'a. Jeśli masz standardową (w miarę) konfigurację, to na samym końcu pliku httpd.conf jest taka sekcja Virtual Hosts tam poczytaj i się pobaw. -------------------- Michał Płachta
|
|
![]()
|
|
mniej wiecej wiem co to vhost tylko, że służą one do "udostępniania" katalogów innych od httpd i httpd-users, a nie do ustawiania domen.
Zatem powtórzę moje pytanie: Cytat a zna ktoś program, który nadaje dynamicznemu adresowi IP stały host, w którym można dodać subdomenę?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:12 |