![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem, nie wiem jak na pisać następujący króciutki skrypt. Plik txt będzie wyglądał mniej więcej tak zdjecie.jpg Opis zdjecia 1 zdjecie2.jpg Opis zdjęcia 2 itd. Udaje mi się tylko zapis. Z odczytem takim jakbym chciał mam problem.
Chodzi mi o to aby skrypt odczytywał tylko wybraną linie i to nie w całości. Np po podaniu nazwy pliku zdjecie52.jpg odczyta tylko tą część linii która jest za nazwą pliku. Dodatkowo przy zapisywaniu, jak napisać aby przy próbie zapisu opisu odpowiadającemu plikowi, który już jest na liście aby podmieniło opis. Czyli np: na liście jest już " zdjecie20.jpg Opis zdjęcia 20 " użytkownik chce dodać " zdjecie20.jpg Super nowy opis zdjecia 20 " , chce aby podmienło to ze starym opisem. Ktoś mi pomoże w tym banalnym pewnie zagadnieniu ? Będę wdzięczny ![]() Ten post edytował Zawleka 8.10.2007, 13:30:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Najpierw pokaż, jak próbwałeś to zrobić.
Pozdrawiam. aha Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doszedłem już do tego, że mogę odczytać wybraną linie
Tylko jak jeszcze wyciąć nazwa_zdjecia.jpg z poczatku tego odczytu ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się zapisywać i odczytywać wybranej części pliku musisz wczytać cały plik do pamięci (na przykład do tablicy) i modyfikować tablicę, potem całą tablice zapisać do pliku.
Możesz użyć funkcji fseek, ale w Twoim przypadku to nie zadziała, bo struktura pliku(ilość znaków w każdej linii) musi być z góry znana. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszym-najprostszym (najprostsze nie znaczy odpowiednie: poprostu próbuję Cię nakierować na rozwiązanie) sposobem jest explode() wg. ".jpg" (lub jakiegoś znaku specjalnego oddzielającego nazwę zdjęcia od reszty).
Możesz też użyć wyrażeń regularnych... Ten post edytował Nattfarinn 8.10.2007, 14:14:01 -------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]()
|
|
Jakoś mi się udało samemu do tego dojść.
Proszę oto rozwiązanie
Ten post edytował Zawleka 8.10.2007, 15:08:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja uzywajac twojego kodu mam taki blad :
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in G:\xampp\htdocs\Daniel\jebaj.php on line 4 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:20 |