![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Skąd: WWA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem z napisaniem skryptu subkategorii. Kod który napisałem obsługuje na razie tylko jedną subkategorię:
Chciałbym żeby ktoś pomógł przekształcić go tak, żeby obsługiwał wiele poziomów kategorii. Może podam jeszcze strukturę bazy:
Pole up zawiera numer 'id' kategorii 'wyżej'. -------------------- Krzysztof Zalewski :: blog
---------------------------------------------------------------------------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmien trochę strukturę bazy:
tabela category: - cat_id - name tabela categories - cat_id (category.cat_id) - subcat_of (category.cat_id) Dzięki takiemu czemuś możesz mieć nieskończoną ilość subkategorii. Ale współczuję Ci to programować ![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuję jedną tabelke o takiej strukturze:
A następnie menu wyświetlasz korzystając z funkcji rekurencyjnej:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeżeli jedna kategoria będzie subkategorią dwóch innych jednocześnie nexis ?
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuję zapoznać się z algorytmem nested tree. Dość skuteczna sprawa.
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 12:55 |