![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam coś takiego: Kod if (document.formularz.pole.value.replace(/[ a-zA-Z]+/,'')!='') { alert("Pole ma może mieć litery oraz spacje!"); return false; }; Problem w tym, że np. jak ktoś wpisze w to pole np polski znak: "ó" to już mu nie zadziała ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Owy skrypt nie sprawdza pl znakow, dodaj do funkcji replace pl znaki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Próbowałem właśnie, to wtedy cały kod był na marne, bo nie działał w ogóle ;( Pomoże ktoś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzialac, bedzie dzialal, problemem byc moze stalo sie kodowanie znakow. Zapisz plik ze skryptem, jak i ustaw kodowanie strony w tym samym wariancie. Jesli to nie pomoze przejdziemy do testowania.
|
|
|
![]()
|
|
Przestawiłem i dalej to samo. A w ogóle w jakiej postaci mam zapisać te polskie znaki?
|
|
|
![]()
|
|
Polskie znaki w zaleznosci od Twojego edytora beda w locie kodowane, lub dopiero po zapisie. W tych przypadkach, albo bedziesz widzial jakies krzaczki, albo normalne litery. To w sumie nie ma znaczenia jestli wykonasz to mniej wiecej tak:
1. W odpowiedniej sekcji meta tagow ustawiasz kodowanie strony np charset=iso-8859-2 2. Plik zapisujesz w tym samym kodowaniu. Powinienes miec mozliwosc wyboru kodowania w trakcie operacji zapisu pliku. Po tym wszystkim kod przedstawiony ponizej dziala, przed chwila sprawdzalem u siebie.
Oczywiscie w razie potrzeby mozesz dodac tez odpowiednie wielkie litery z ogonkami. Pozdrawiam. Ten post edytował no_face 4.10.2007, 17:49:07 |
|
|
![]()
|
|
Był problem z kodowaniem, mam UTF-8. Aż takich podstaw nie musisz co zrobić ja zapisać
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 11:45 |