![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mój problem jest taki - piszę skrypt w którym wyniki mają się pojawiać po 10sięć na każdej stronie.. W jednej zmiennej mam łączną liczbę wyników (np.23). Pytanie brzmi jak uzyskać zmienną z ilością stron (w tym przykładzie 3). Dzielenie przez 10 nic nie daje bo w niektórych liczbach php będzie zaokrąglać wyniki do mniejszej liczby co nie da prawidłowej liczby sron. Wymyśliłem, że możnaby napisać funkcję która w wypadku reszty mniejszej lub równej 5 dodawałaby do wyniku dzielenia jeden ale ta metoda wydaje mi się mało profesjonalna.. Można też zwyczajnie skasować ostatni znak i dodać jeden ale to znowu śmierdzi mi amatorką.. Wiem, że sprawa wydaje się banalna ale nie mogę tego rozgryść.. pozdrawiam, swist666 Ten post edytował swist666 4.10.2007, 13:57:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
http://pl.php.net/manual/pl/function.ceil.php Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki o to mi chodziło
![]() a tytuł już poprawiłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stronnicowanie wyników - temat w kółko wałkowany na forum, któryś z tutejszych miszczów napisał dosyć ciekawy skrypcik, niestety nie pamiętam pod jakim tematem ale jest na pewno na forum/przedszkole
-------------------- awake
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 13:56 |