![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 16 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mój problem jest tutaj:
http://www.szpakoo.yoyo.pl/tabela_polska.php zajrzyjcie na ta stronke i pomózcie mi dlaczego to się tak wyświetla, chodzi mi o brak polskich znaków, ale nie wszystkich bo wyświetla "ó" ale nie wyświetla reszty polskich znaków. gdzie moze być bład w kodowaniu? jak zrobiłem to samow krasnalu to wszystko działa jak należy, kiedy wrzuciłem na yoyo.pl wygląda to właśnie tak... dlaczego? Ten post edytował szpakoo 3.10.2007, 22:00:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz z jakiego edytora korzystasz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetlasz w kodowaniu iso-8859-2 a w jakim kodowaniu zapisałeś plik? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 16 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moim zdaniem błąd jest w kodowaniu bazy danych na serwerze yoyo.pl.
W phpmyadmin`ie mam - 1) System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) 2) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci 1) nie moge zmienić 2) moge zmienić nie wiem gdzie jest bład -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc tak
jeżeli kodowanie w bazie masz UTF-8, to strona też powinna być zapisana w tym formacie, pozatym jeżeli wprowadzasz dane do bazy i robisz to poprzez formularz na stronce, to ta stronka tez musi miec kodowanie UTF-8. W przeciwnym wypadku będą takie szopki -------------------- awake
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1) System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) 2) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci A zobacz jak wyświetlasz:
nie powinno być:
dodatkowo przy połączeniu z MySQL daj:
Ten post edytował TomASS 4.10.2007, 16:25:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki!!!! teraz wyświetla tak jak należy:) heh tylko mój skrypt przestał działać jak należy, ale jak znajde chwilke czasu to zajrze do niego i postaram siępoprawić:) jeszcze raz wielkie dzięki
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a konkretnie co było nie tak? Pewnie kodowanie strony w metatagach...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
kiedy wstawiłem według Twojego polecenia pare linijek do połączenia z bazą w mojej bazie zamiast polskich znaków pojawiły sie wykrzykniki. wtedy nadal nie wyświetlało poprawnie więc zamieniłem wykrzykniki na polskie znaki i wtedy okazało się ze działa
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 14:52 |