Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Jaka metodę wybrać- przyjazne urle, np http://cos_tam_.com/_jakis_dział_$()php=pokaż
dzesi
post 3.10.2007, 18:09:46
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam jestem ciekaw jak rozwiązujecie sprawę tzw "Przyjaznych urli" ?, jak to jest czy jest jakiś mechanizm , klasa, biblioteka? , na jakiej zasadzie to działa ze np podaje link www.moja.com/index.php?=dzial=10/php/O_Nowy$Code_igniter
i w przeglądarce pokazuje mi sie dany artykuł ?
ja zawsze używałem if i switch ale na dłuższa metę[ większy serwis nie ma szans [ bo co chile dodawać do instrukcji switch nowe newsy itd]
Pytam bo potrzebuje jakiegoś sensownego rozwiązania,i zrozumienia tego smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Moli
post 3.10.2007, 18:14:14
Post #2

-----

Do przyjaznych URL'i jest masa klas, poszukaj w google. Ogólnie chodzi o to, żeby adresbył łatwy do zapamiętania dla użytkownika oraz przyjazny dla wyszukiwarek. Czyli jeśli masz adres np.
Kod
index.php?page=artykuly&step=zobacz&id=1

to możesz za pomocą php i .htaccess stworzyć link
Kod
artykuly/1.html

a w php będziesz odczytywał zmienna z $_GET smile.gif
+Quote Post
defrag
post 3.10.2007, 18:14:33
Post #3

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mechanizm? Prawie wszystkie frameworki maja modul routing dzieki ktoremu mozesz uzykac "przyjazne urle".
Mozesz tez skorzystac z mod rewrite aby przeksztalcic brzyckiego query stringa jak show_group.php?id=2&name=3&costam=costam na np group/show/2/name/.
+Quote Post
dzesi
post 3.10.2007, 18:34:46
Post #4

-----

A tak jaśniej , bardziej szczegółowo ? .Bo szukam w google etc i nadal nic nie mogę z tego załapać , jakiś przykład ..Chodzi o tak dużego coś jak np onet itd .Jaka tam technologia jest i ,do własnych serwisów jakie techniki byście polecali ?
+Quote Post
scottx
post 3.10.2007, 20:36:30
Post #5

-----

Ja się uczyłem z kursu na home.pl Bardzo przyjaźnie napisany http://home.pl/pomoc/kursy/rewrite
BTW:to pierwszy wynik z google
+Quote Post
dzesi
post 4.10.2007, 11:11:11
Post #6

-----

Witam panowie , powiem wam ze nadal czytam i nie do końca rozumiem , chodzi mi o to ze za każdym razem będę musiał dodawać do pliku HTACCESS odpowiednie wyrażenie , a czy jakoś automatycznie by tego sie nie dało ?, tak jak w w np joomla itd ?.Może ktoś ma prosta klasę do urli ?.Bo zastanawia mnie nadal fakt jak duże serwisy sobie z tym poradziły sadsmiley02.gif .Jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć bym był wdzięczny
ps:Zastanawiam sie nad książka wydawnictwa Helion http://helion.pl/ksiazki/mrewpp.htm, czy waszym zdaniem dobry wybór
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:52