![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po dodaniu nowego uzytkownika hasło zapisywane jest w md5 a przy logowaniu w ten sam sposob jest odczytywane ale pokazuje że nieprawidlowe haslo
Oto kod:
Czy ktoś widzi tu jakiś błąd. Przeinstalowywałem ostatnio serwer i od tamtej pory wszystko się pokręciło chociaż kod jest ciąge ten sam. Wcześniej wszystko działało normalnie. Ten post edytował nemesis_dex 3.10.2007, 17:40:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego:
a nie:
I na diabła ci to \ na początku każdego łańcucha?? -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz racje tylko sam nie wiem jak to sie tutaj znalazlo bo w kodzie strony tego nie ma a tutaj jest :/ musze to zaraz poprawic
Dodam jeszcze jeden kod: rejstracja.php
Zauważyłem, że podczas rejestrowania nowego użytkownika do bazy danych nie jest dodawana nazwa użytkownika tylko samo hasło choć wydaje mi się że też raczej tego hasła nie pobiera tylko wpisuje je sam. Np. dla hasła "aa" kodowanie wyglada tak: "4124bc0a9335c27f086f24ba207a4912" a on wpisuje tak: "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e" czyli jest coś nie tak ale nie wiem w czym jest błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to po kolei:
1. Nie widzę inicjalizacji $user i $pass - ale w domyśle zakładam, że je ustawiasz... chociaż piszesz, że user ci się nie dodaje, więc może jednak zapomniałeś zmienną ustawić... 2. wyrażenie "md5('$pass')" jest tożsame z md5('$pass') - czyli koduje łańcuch '$pass' a nie zmienną $pass - wynik zawsze będzie taki sam... 3. zmień na "'md5($pass)'" co odpowiada 'md5($pass)' - czyli wynik działania funkcji md5() na zmiennej $pass ujęty w apostrofy... tylko nie zapomnij przypisać do $pass jakiejś wartości. Widzę, że jeszcze ci się miesza stosowanie ' i " w PHP, ale poćwiczysz trochę i nabierzesz wprawy ![]() czyli właściwe zapytanie to:
Powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak napisałeś, ale teraz w bazie danych w tabeli pass widnieje tylko "md5()" więc zostawiłem tak jak było natomiast po dodaniu dwóch linijek:
wszystko zaczęło działać normalnie ![]() BTW. Dziwi mnie tylko jedno, że wcześniej wszystko działało bez zarzutów dopiero po przeinstalowaniu pokazał się ten problem ale najwarzniejsze ze juz działa ![]() Ten post edytował nemesis_dex 3.10.2007, 19:57:40 |
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o register_globals w php.ini
W ostatnich wersjach PHP jest domyślnie wyłączone, a we wcześniejszych było domyślnie włączone. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:33 |