![]() |
![]() |
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chcę umieścić włoskie znaki diakrytyczne w bazie MySql.
Zastanawiam się czy metoda porównywania napisów powinna być utf8_general_ci czy może być też stosowane utf8_polish_ci Druga opcja pozwoliłaby mi jeszcze trzymać polskie znaki. potestowałem to sobie i w każdym z tych przypadków dane są przechowywane prawidłowo i nie robią się krzaczki dlatego wystąpiło to pytanie. A może w ogóle jakoś inaczej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
standardowo wloskie serwery maja z reguly ustawione latin1_swedish_ci, jesli chcesz korzystac takze z polskich liter polecam utf8_general_ci, ja korzystam z takiej metody i dziala
ciao -------------------- Code developer
tel.: +39.041.2750223 mob.: +39.340.5081178 e-mail: m.luberda@arzanadv.it Arzanà S.r.l. - web marketing - komunikacja - serwisy www |
|
|
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Problem rozwiązany.
Wybrałem utf8-general_ci i jest wszystko dobrze, oczywiście po połączeniu z bazą należy ustawić kodowanie:
Dla tych, którzy używają FCK-editor mam radę aby przed zapisaniem tekstu do bazy zamienili encje na znaki właściwe. Edycji pliku z str_replace(); należy dokonać w edytorze obsługującym UNICODE, bo ja straciłem mnóstwo czasu na zabawy z Pajączkiem - nie obsługuje unicode. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 21:22 |