![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy jest może w internecie jakaś baza miast w warszawie, ponieważ chcę zrobić coś takiego:
selecta z wszystkimi województwami, i jak wejde w dane województwo, pokaże sie select z listą wszyskich miast w wybranym województwie.... czy da rade coś takiego czy Atlas się przyda ? ![]() coś a'la zumi.pl jak wpisujesz województwo pokazuje się lista miast... Ten post edytował fredzio90 2.10.2007, 20:17:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może się przyda lista miast w Polsce!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli tylko skomponowanie pełnej lista mi zostaje
![]() oki, a jak za pomocą javascriptu gdzy dam coś takiego: po wybraniu danego pokazywał się dany select z miastami wybranego województwa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić na trzy sposoby - trzy o których wiem i z których korzystałem:
1. Przeładowanie strony onChange w selecie z wojewodztwami i wygenerowanie nowego selecta - minus : przeładowanie strony po każdej zmianie 2. Wygenerowanie w php odpowiedniego kodu JS, który zmieniałby automatycznie zawartość selecta z miastami w zależności od wybranej pozycji województw - minus : przy dużej ilości rekordów ( możliwości wyboru ) kod JS będzie bardzo duży 3. Wykorzystanie AJAXu - minusów : brak a przynajmniej ja nie znalazłem. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
a te ostatnie rozwiązanie, jakimiś darmowymi przykładami byś użyczył
![]() mam listę wszystkich miast ..... każde wpjewództwo jest w innym pliku o nazwie wartości danego województwa.. np 1.txt i jak z danego pliku tekstowego zrobi selecta ( chyba jakieś foreach ) jak wygląda przykłądowo tak: Kod ... Głuchołazy Gogolin Gorzów Śląski Grodków Kędzierzyn-Koźle Kietrz Kluczbork ... każda nazwa w nstępnym wierszu Ten post edytował fredzio90 3.10.2007, 17:05:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto kilka fragmentów kodu do zmiany zawartości selecta za pomoca AJAX'a.
Ja osobiście korzystam z biblioteki xajax która możesz znaleźć np. tutaj Powklejam tutaj kawałki kodu z aplikacji wykorzystującej Smarty ... ale powinieneś załapać o co chodzi przerobię go schematycznie na Twoje potrzeby: na początek kod html ( w moim przypadku .tpl ): teraz kod php
Tak to by wyglądało w skrócie ... więcej informacji wyciągniesz na pewno z dokumentacji i przykładów, które są na stronie podanej na początku posta. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
za trudne ;D może prościej... chciałbym taką baze zrobić tylko niewiem jak to zacząć.... na początku miałem pomysł.. że np województwo Dolnośląskie ma nr 1, itd. z innymi wojewodztwami, i miasta do Dolnośląskiego miałby by taką wartość dodawaną do bazy:
1_nr_miasta tylko jest problem, nazwe województwa sobie odczytam to jedynie 16 linijek, ale ciężej bedzie z miastami, odczytać nazwę miasta.. i jak właśnie taką baze miast dać..... żeby potem odczytać je nazwe.... dodawanie do bazy nazwy miasta myślałem ale byłyby problemy z kodowaniem.... |
|
|
![]()
|
|
Trzymanie tego w bazie jest całkiem dobrym pomysłem, jak dla mnie o wiele lepszym niż na plikach robienie tego.
Potrzebujesz dwie tabele: wojewodztwa: id - auto_increment nazwa - varchar miasta: id - auto_increment id_woj - int nazwa - varchar Co do zmiany zawartości selectów to ajax jest najlepszym rozwiązaniem, a wykonanie tego jest proste jak budowa gwoździa. Jeżeli znasz lepiej PHP wykorzystaj xajax ( czyli to co ja podałem ) jeżeli wolisz JS to np AdvAjax ( czy jakoś tak .. znajdziesz na forum od ajaxa ) Napisz czego nie rozumiesz w wykorzystaniu xajaxa a napiszę tłumaczenie łopatologiczne. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
wygenerowałem sobie liste miast, jest ich koło 850..... ale właśnie problem mam z kodowaniem.. niechce zmieniać kodowania całej tabeli a zapytanie jest takie:
i wpisy:
a do bazy daje coś takiego: Lw?wek ?l?ski |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:37 |