![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Witam,
na początek troszkę objaśnienia. Chce zrobić menu które składa się z 3 obrazków, lewy, środkowy (który będzie powielany X razy) oraz prawy. Niby nic trudnego przy zastosowaniu trzech divów, ale takie podejście przynajmniej jak dla mnie jest dość nieestetyczne. Najlepiej byłby zrobić to w znacznikch LI, ale tu pojawia się problem, jak nadać jednej klasie w CSS trzy różne tła. Można by nadać lewe tło w klasie LI, a prawe dla elementów A (linków), ale takie rozwiązanie również nie jest zbyt estetyczne, a poza tym co gdy w takim menu ma być tylko tekst, a nie link? Można również skorzystać z JavaScript, ale jak dla mnie jest to przerost formy nad treścią. I tu moje pytanie, jak najprościej rozwiązać taki problem? Chyba najlepszym wyjściem byłby coś w stylu (background-left, background-right, ale tego nie ma). P.S. Tekst w menu musi mieć zmienną szerokość. Ten post edytował webdicepl 1.10.2007, 20:04:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślisz może o stałej wysokości czy zmiennej wysokości, ze stałą wysokością i płynną szerokościa nie ma problemów ( problemem jest brak elastycznosci przy zmianie rozmiaru czcionki przez użytkownika. Generalnie możesz wrzucić to w <span> jeżeli nie używasz linków.
W twoim wypadku nie trzeba ustawiać aż 3 teł, wystarczą tylko 2. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nifty Corners Cube i po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobno nie chce JavaScriptu, osobiście też poszedłbym na Nifty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JavaScript ma wyłączone max 5% użytkowników Internetu z czego większość z tych 5% to użytkownicy posiadający przeglądarki tekstowe, które i tak nie wyświetlą grafiki.
Jest to tak mała ilość że ie przekracza błędu statystycznego. Olej to. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze tak:
CSS: Kod ul.left {background: transparent url('left.png') no-repeat left;} li.middle {background: transparent url('middle.png') repeat-x;} div.right {background: transparent url('right.png') no-repeat right;} PHP:
Oczywiście style jeszcze trzeba obudować odpowiednimi ustawieniami, żeby elementy <li> układały sie w poziomie, i zostały odpowiednie odstępy na początku i na końcu menu. powinno zadziałać, pisałem z głowy, więc wybacz jeśli znajdziesz jakiegoś krzaka... chodziło mi o przekazanie idei. pozdrawiam. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Wcale nie musi stosować 3 obrazków.
Wystarczy, że zrobi pierwszy z lewą zaokrągloną storną i dużym środkiem, powiedzy obrazek ma 300px; drugi obrazek do prawe zaokrąglenie. Obrazek 1 nie bedzie powtarzany albo będzie się coraz bardziej odkrywał w zależności od długości zawartośći elementu z tym tłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie do końca jestem przekonany do korzystania z JavaScript, ale jest to jak na dzień dzisiejszy najlepsze rozwiązanie, dzięki za propozycje.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:47 |