|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Otóż mam stronę która ma około 700 000 wyświetleń... Czasem więcej, czasem mniej... Częściej więcej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W każdym razie problemem tej strony jest wysoki transfer. W tym miesiącu udało go się nam zbić do poziomu 90GB (miesięczny). Dodatkowo nasz marny hostingodawca (superhost.pl) blokuje nam ciągle konto, zapierając się, że nadmiernie obciąża serwer. Strona oparta jest o Smarty z włączonym kilkugodzinnym cache. W zasadzie niekorzystamy z trzymania jakichkolwiek danych w plikach i pobierania ich każdorazowo - wyręczamy się cache wbudowanym w smarty, jednoczesnie ograniczając znacznie ilosc zapytan do mysql. Jednak niewiele to zmieniło... Część strony została oparta o AJAX, aby zminimalizować ilość przeładowań strony, przy okazji podniosła się wygoda użytkownia. Przenieśliśmy wszystkie zdjęcia z wiadomości na drugie konto, tak by odciążyć obecnie wykorzystywane konto hostingowe rozdzielając zużycie transferu na dwa konta - według statystyk zdjęcia zużywały 70% transferu. Wiem, że zużycie transferu i obciązenie serwera to dwie różne sprawy, ale w tym przypadku idą one nieco w parze. Gdzieś kiedyś się natknąłem na wzmiankę, że duża ilość plików w jednym folderze mocno obciąża serwer. W naszym przypadku tak jest ze zdjęciami, które gromadzę w jednym folderze wraz z miniaturkami. Zdjęć tych są tysiące + drugie tyle miniaturek. Jednak zastanawia mnie czy gdybyśmy zmienili sytuację rozmieszczając miniaturki w odrębnych folderach według schematu: 1 news = jeden folder na zdjęcia i miniaturki (zwykle 3 do 6 zdjęć w jednej wiadomości) To czy by zmieniło to znacznie sprawę? Czy wogole ma to jakieś znaczenie? Są tu z pewnością osoby zajmujące się dużymi serwisami, którzy mają podobną zagwostkę. Wymieńmy się doświadczeniami, spostrzeżeniami, uwagami. |
|
|
|
gkm86 Ograniczanie zużycia transferu strony, obciążenia serwera 1.10.2007, 14:38:15
normanos 1. gzip
2. expires
pomaga. 1.10.2007, 15:37:28
gkm86 gzip i expires na poziomie .htaccess stosuje juz j... 1.10.2007, 17:42:56
em1X Dostosuj stronę do xhtml 1.1 strict. Zero opisoweg... 1.10.2007, 18:46:38
gkm86 Z tych serwerowych to mam tylko AWStats, a obciąże... 1.10.2007, 20:40:45 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 17:17 |