![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zwracam się z prośbą o radę w kwestii budowania strony na CI
Przykładowo mam szablon strony głównej, w footerze jest lista linków czerpana z bazy danych(którą można edytować w panelu admina), to samo z inną listą linków w headerze, w środku strony jest również listwa najnowszych newsów, wizytówek userów, plus losowo wyświetlana reklama - W tym momencie główny kontroler pobiera globalne dane jak tytuł strony itp, wyświetla główny szablon. Z tym sobie radzę jeszcze ale wiadomo osobny "pakiet" mvc mają newsy, wizytówki, reklama, linki headera, linki stopki i nagłówka: daje to łącznie 5 dotatkowych kontrolerów do uruchomienia. W jaki sposób "poumieszczać" poszczególne kontrolery w odpowiednich divach głównego szablonu? Wiem że pewnie to jest trywialne pytanie ale zaciąłem się przy nim jak głupi, był post o tym na forum ale nic mi nie wytłumaczył, na oficjalnym wiki nic nie znalazłem(mój angielski od pewnego czasu jest słabiutki z powodu długiego nieużywania ![]() wystarczy opis jak to zrobić mniej więcej, mały skrawek kodu obrazujący to, link do opisu, wszystko jedno co mnie nakieruje pozdrawiam ps. mam nadzieję że nie powielam tematu edit: poszukałem trochę, jest fajna opcja na forum CI: http://codeigniter.com/wiki/Modular_Separation/ pościągałem pliki, powrzucałem wszystko jak trzeba ale albo jestem zbyt zmęczony/ciemny(skreśl niepotrzebne) ale no nie widziałem tam opisu jak to wstawić na stronę:) - Co zrobić żeby załadować główny kontroler i potem np do danej warstwy wrzucić moduł "newsy", "reklama" czy "logowanie"? Ten post edytował hevellius 1.10.2007, 01:46:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
złe podejście.
w zależności od typu rozbijasz to sobie na modele, pluginy albo biblioteki. i wywołujesz z danego kontrolera. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, czyli to znaczy że tymi wszystkimi rzeczami na stronie powienien zarządzać jeden kontroler?
normanos, masz może jakąś przykładową starą swoją aplikację małą która wykorzystuje na stronie dane z więcej niż jednego widoku lub modelu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, to znaczy, że kontroler - kontroluje przebieg. z modeli, bibliotek i pluginów wyciągasz odpowiednie dane i kierujesz do widoku.
Przykład: - autoryzacja w 2 miejscach - autoryzacja jako biblioteka kontroler: /wazne/ /dlazalogowanych/ w kontrolerze ładujesz this->load->library('auth'); i odpowiednio nią działasz. -- Potrzebujesz wyciągnięcia danych statystycznych na wszystkie podstrony, uzywasz np. modelu. w każdym potrzebnym kontrolerze ładujesz this->load->model('statsy'); i używasz np. $this->statsy->pokaz(); przekazując dane do widoku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Aaaaa, myliłem pojęcia myślałem że do każdej funkcji jest komplet widok + model + kontroler, tereaz rozumiem
dzięki normanos pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:52 |