![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was mam problem otóż , nie do końca wiem jak mogę sprawdzić czy dany user podał prawidłowy login i hasło, jeśli poda dobrze przenosi go na inna stronę o to kawałek klasy
Bardzo proszę o napisanie co robie złe i jak powinnem to zrobić ![]() Po męczarniach doszyłem mniej więcej
Moje petanko , czy wy używacie takiego mechanizmu ? [if( mysql_num_rows($query)) { echo"zalogowany"; //czy lepiej tutaj dac wywołanie funkcji loh_user();, czy może coś innego radzicie ? }], czy może macie inne lepsze sposoby?. Dodam ze ten skrypt nie do końca jest poprawny i dziś już nie mam pomysłów jak dobrze te logowanie napisać ![]() ![]() No to panowie można powiedzieć że prawie skończyłem ale mam pewien dylemacie otóż jak byście radzili zabezpieczyć ten skrypcik
Bo jak np mam formularz logowania i w nim nie wpisze nic to tak mi sie pokazuje komunikat ok zalogowany myślę zęby zabezpieczyć to isset albo empty , albo może macie jakieś inne pomysły? Tak samo jak wywołam stronę na której znajduje sie ten skrypt w przeglądarce to tak pokazuje ok zalogowany myślę zęby tutaj dać sesje zęby to zabezpieczyć .chociaż nie mam pomysłu jak to tak do końca zrobić ![]() , a zabezpieczenie SQL Fiction będzie późnej w innej klasie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze radze sparwdzac wartosc mysql_num_rows ( wdrugim przypadku to pomijasz), po drugie niepotrzebnie wyciagasz z bazy login i haslo, wydaje mi sie, ze wystarczy Ci np. id usera. a po trzecie jak wyrzucisz wyswietkane komentarze (typu zalogowany) zeby moc wyslac header to powinno byc ok
pozdr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle też ze takie rozwiązanie też jest dobre
Mam nadzieje ze ktoś w malutki sposób mi pomoże bo jak na razie to na tym forum jest cicho ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba lepiej tak:
if (mysql_num_rows($query)==1) { dzialanie podczas poprawnego logowania } else { blad podczas logowania } |
|
|
![]()
|
|
foka Nie do końca rozumiem jak sprawdzać wartości chodzi ci o
Czy może o
Jeśli ktoś może pokazać to w kodzie najlepiej ![]() foka tak naprawdę to już straciłem rachubę w sesie jak to ma być robione bo co czytam na forach angielskich np to każdy użytkownik /programista inaczej radzi i tutaj jest problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
wlasnie o to wg. mnie najprosciej to: 1. wycinam niedozwolone znaki w przeslanych loginie i hasle 2. pobieram np. haslo z bazy dla przeslanego loginu (sprawdzam czy tylko jeden rekord pobrany z bazy) 3. porownuje haslo z haslem przeslanym 4. jezeli rowne to ok, jezeli nie to blad pozdr |
|
|
![]()
|
|
foka a byś mógł pokazać w kodzie jak by te porównanie wyglądało ? , bo za bardzo nie wiem jak z tym sobie poradzić zęby to co po zalogowaniu sie tylko pokazywało a nie jak nawet sie nie zaloguje to tak przy odpaleniu tego skryptu to widać jedynie sesja wchodzi w grę czy może coś innego ?
|
|
|
![]()
|
|
foka a byś mógł pokazać w kodzie jak by te porównanie wyglądało ? , bo za bardzo nie wiem jak z tym sobie poradzić zęby to co po zalogowaniu sie tylko pokazywało a nie jak nawet sie nie zaloguje to tak przy odpaleniu tego skryptu to widać jedynie sesja wchodzi w grę czy może coś innego ? ze co?? ![]() napisz, prosze w bardzuiej przystepnej formie pozdr a co do kodu to mniej wiecej tak
pisalem na baaardzo szybko, wiec moga byc bledy, ale chodzi o sama zasade pozdr |
|
|
![]()
|
|
dzinx ale do tego już doszedłem , chodzi mi o to jak sprawdzić login z bazy ?
Kod function spr_user() { $zapytanie="SELECT * FROM `user` WHERE `login`='".$this->login."' AND `haslo`='".$this->haslo."'"; $query=mysql_query($zapytanie)or die ('QUERY_ERROR'.mysql_error()); $num_rows=mysql_num_rows($query); if ($num_rows ==1) { $this->sesion_login(); if (isset($_SESSION['login']==$this->login) //`login` ? { echo 'Wpisany login ' . $login . ' jest zgodny z bazowym ' . $login_z_bazy; } } } } $start=new logowanie(); $start->polaczenie(); if (!$start->spr_user()) { echo "Nie zalogowany "; } ja prubuje `login` i $this->login ale nic to nie daje , ![]() |
|
|
![]()
|
|
no to trza bylo tak od razu ;o)
nie "obrabiasz" wyniku z bazy dopisz za $query np tak
i wtedy login z bazy masz w $ob->login pozdr Ten post edytował foka 2.10.2007, 14:00:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:13 |