![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Nie mogę skonfigurować mod_rewrite. Zainstalowalem Apache, php, mysql. Szukałem informacji w internecie ale niestety nijak sie maja do mojej sytuacji.
System: Ubuntu 7.04. Apache 2.2.3 W pliku httpd.conf mam pusto. Cała konfiguracja jest w pliku /etc/apache2/pache2.conf Mam tam min.: # Include module configuration: Include /etc/apache2/mods-enabled/*.load i analoicznie do innych modułów mam w mods-enabled link do pliku modułu rewrite.load, czyli sam moduł powinien być ładowany. Ponadto wstawiłem na końcu pliku konfigoracjnego coś co znalazłem na jakimś forum (nie było tego wcześniej): <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride All </Directory> restart apacza i jak nie działało tak nie dziala. Błąd w htaccess odpada. Próbowałem tworzyć jakieś proste reuły, przenosilem skrypty z hostingow .... u innych działa, a u mnie nie :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 3 Dołączył: 10.09.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tak ku dopełnieniu Twojej wypowiedzi zapytam czy w htaccess jest linia "RewriteEngine on" ?
Ja u siebie (co prawda Windows) sprawdzam w htaccessie tak: Kod <IfModule !mod_rewrite.c> mod_rewrite is required </IfModule> RewriteEngine on ... Możesz tak sobie sprawdzić i odpalić, jak będzie błąd serwera 500 (zły konfig) to będzie wiadomo że mod_rewrite w ogóle nie załadowany (na linuksie akurat będzie u Ciebie mod_rewrite.so o ile się nie mylę, bo nie robię na linuksie) Ten post edytował prgTW 30.09.2007, 12:50:56 -------------------- Pozdrawiam
Tomasz Wójcik ..:: prgTW ::.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest :/ i zachowuje sie tak jaky go nie bylo (brak pliku/katalogu).
Co do załadowania modułu, to funkcja phpinfo() daje mi: 1) w tabeli standard url_rewriter.tags a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset= a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset= 2) w tabeli apache2handler, w Loaded modules mam min. mod_rewrite Zastanawia mnie to:
Bo to tak troche na głupa wstawiłem na końcu. Czy nie potrzebuje czegoś jeszcze? Oprócz załadowania modułu i tego powyżej? Pare miesięcy wcześniej próbowałem instalować Apache+php+mysql na win XP i na ubuntu 6 i mimo iż znajomi mi mówili że im mod rewrite działa od razu po instalacji, to u mnie była identyczna sytuacja. Dodam jeszcze że to było na trzech różnych kompach i za każdym razem ściągam najnowsze wersje przed instalacją. Codo poprawności .htaccess to raczej nie mam wątpliwości. robiłem takie same rzeczy na zewnętrznych hostingach i dzialały bez najmniejsego problemu... Ten post edytował MarcinTryka 30.09.2007, 15:05:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może by tak sprawdzić co zawiera error_log apache'a?
-------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:33 |