Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySql] Problem z dużymi tabelami, Tablica typu MERGE nie działa!
lopezik
post 28.09.2007, 20:55:12
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam taki problem. Mam w bazie kilka dużych tabel typu MyIsam. Chciałbym je połączyć w jedną tabelę typu MERGE ale niestety mysql odmawia takiej operacji. Ani przez union ani w MySql Administratorze (pole do wpisania które tabele mają być połączone jest nieaktywne).
Czy wie ktoś jak sobie z tym poradzić. Kiedyś pamiętam, że na tej samej wersji MySql (v 4.1) działało to ok. Teraz na tej samej wersji i wyższych nie działa wogóle. Może coś w ustawieniach mysqla trzeba pozmieniać ale nie wiem za bardzo co.
Zna ktoś może rozwiązanie, albo spotkał się tym problemem i też nie znalazł odpowiedzi?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
batman
post 29.09.2007, 11:34:48
Post #2

Grupa: Moderatorzy

W przypadku MERGE, wszystkie tabele, które chcesz połączyć, muszą być identyczne. Czyli wszystkie pola, indeksy i klucze muszą być takie same. Należy pamiętać, że kolumny, które chcesz połączyć muszą być w takiej samej kolejności i tak samo posortowane.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
lopezik
post 30.09.2007, 20:25:56
Post #3

-----

Cytat(batman @ 29.09.2007, 12:34:48 ) *
W przypadku MERGE, wszystkie tabele, które chcesz połączyć, muszą być identyczne. Czyli wszystkie pola, indeksy i klucze muszą być takie same. Należy pamiętać, że kolumny, które chcesz połączyć muszą być w takiej samej kolejności i tak samo posortowane.

Wszystko co piszesz jest prawda. U mnie tablice sa tworzone na przykladzie jednej tablicy wzorcowej (create table tablica1 like tablica_matka). Wszystkie sa IDENTYCZNE. Problem w tym ze MySql nie chce przyjac jakichkolwiek tabel do laczenia. Powinien wyrzucic blad ze tablice nie sa takie same lub cos, a on nie widzi ze tablica glowna jest typu MERGE.
+Quote Post
batman
post 1.10.2007, 07:18:47
Post #4

Grupa: Moderatorzy

To niestety Ci nie pomogę. Nie miałem takiego przypadku. Większość moich problemów z MERGE sprowadzała się do tego, że chciałem łączyć różne tabele.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
lopezik
post 1.10.2007, 18:39:17
Post #5

-----

No dobra.
Moze ktos zna inny sposob (jakikolwiek) na osiagniecie podobnej funkcjonalnosci tablic typu merge.
W widoku sie nie da. Chyba ze zapytanie jakies skorelowane lub cos.
sciana.gif
Help!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:54