![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem. Mam w bazie kilka dużych tabel typu MyIsam. Chciałbym je połączyć w jedną tabelę typu MERGE ale niestety mysql odmawia takiej operacji. Ani przez union ani w MySql Administratorze (pole do wpisania które tabele mają być połączone jest nieaktywne). Czy wie ktoś jak sobie z tym poradzić. Kiedyś pamiętam, że na tej samej wersji MySql (v 4.1) działało to ok. Teraz na tej samej wersji i wyższych nie działa wogóle. Może coś w ustawieniach mysqla trzeba pozmieniać ale nie wiem za bardzo co. Zna ktoś może rozwiązanie, albo spotkał się tym problemem i też nie znalazł odpowiedzi? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
W przypadku MERGE, wszystkie tabele, które chcesz połączyć, muszą być identyczne. Czyli wszystkie pola, indeksy i klucze muszą być takie same. Należy pamiętać, że kolumny, które chcesz połączyć muszą być w takiej samej kolejności i tak samo posortowane.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku MERGE, wszystkie tabele, które chcesz połączyć, muszą być identyczne. Czyli wszystkie pola, indeksy i klucze muszą być takie same. Należy pamiętać, że kolumny, które chcesz połączyć muszą być w takiej samej kolejności i tak samo posortowane. Wszystko co piszesz jest prawda. U mnie tablice sa tworzone na przykladzie jednej tablicy wzorcowej (create table tablica1 like tablica_matka). Wszystkie sa IDENTYCZNE. Problem w tym ze MySql nie chce przyjac jakichkolwiek tabel do laczenia. Powinien wyrzucic blad ze tablice nie sa takie same lub cos, a on nie widzi ze tablica glowna jest typu MERGE. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
To niestety Ci nie pomogę. Nie miałem takiego przypadku. Większość moich problemów z MERGE sprowadzała się do tego, że chciałem łączyć różne tabele.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
No dobra.
Moze ktos zna inny sposob (jakikolwiek) na osiagniecie podobnej funkcjonalnosci tablic typu merge. W widoku sie nie da. Chyba ze zapytanie jakies skorelowane lub cos. ![]() Help! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:54 |