![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam coś takiego:
Nie rozumiem działania tej statycznej zmiennej (własności)i w funkcji. Chodzi mi czy wartość zostanie zachowana i będzie dostępna przy kolejnym wywołaniu metody _getConnection? Na czym to dokładnie polega? [edit] No sam sobie odpowiedziałem ![]() Ten post edytował harold1982 28.09.2007, 13:02:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie ma to jak samoodpowiadający na siebie post
![]() A te zmienne statyczne to sie czasem przydają - np tak jak w tym przykladzie : Jest to klasa bazy danych. Metoda getconnection ma sie polaczyc z nia i zwrocic obiekt polaczenia. Mamy jednak jeden serwer bazy i jezeli zrobimy kilka takich klas to bez sensu sie laczyc za kazdym razem z ta sama bazą, wiec lepiej po pierwszym polaczeniu zachować obiekt polaczenia i go zwracac tylko nastepnym razem - tak jak sie tu wlasnie dzieje. Zmienne statyczne mozna stosowac tez jako liczniki instancji danej klasy itp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:23 |