![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 4.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem: mam na portalu kilkaset artykułów i traz potrzebuje zbudować system do głosowania na te artykuły, ale system może pozwolić tylko na jeden głos danej osobie. Jak zabezpieczać takie systemy przed spamowaniem i masowym glosowaniem? Na darmowym "pliggu" http://www.pligg.com/ ale tam jest tak ze kazdy użytkownik na stronie to nowy wpis do bazy danych a jak uzytkownik glosuje na powiedzmy 20 artykulow to tych wpisow jest 20. Ja nie moge sobie pozwolic na taka baze danych a pozatym nie wydaje mi sie to dobrym sposobem. Myslalem tez o jakiejs tablicy do ktorej bym wpisywal artykuly na ktore juz glosowano i trzymal je w cookies ale ten sposob mozna dosyc llatwo obejsc. Jeżeli macie jakiś propozycje to z góry dzieki za odpowiedź. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób kontrolę konta użytkownika i numeru IP. Wtedy zagłosować będzie można tylko raz z jednego loginu i raz z jednego kompa. Poza tym możesz przy głosowaniu zrobić tokena - to zabezpieczy przed "masowym głosowaniem".
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 4.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok IP tylko w jaki sposób zapisywać to w bazie danych żeby baza nie mała po miesiącu rozmiarów takich jak na wspomnianym pliggu?
Logowanie odpada bo z zalozenia kazdy moze głosować, ale tylko raz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:45 |