![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam powiedzmy coś w rodzaju sklepu. Idea jest taka że jak klient wypełni formularz co i ile zamawia to może sobie to co wypelnil wyeksportować poprzez mechanizm aplikacji do jakiegos eleganckiego formatu (np Excel etc.. byle popularny na calym Swiecie) i zapisac na HDD.
Jak wiadomo kompatybilność porządna PHP z Excel zaczęła się dopiero w wersji Excel 2007 http://wortal.php.pl/wortal/aktualnosci/ap.../php_excel_2007 natomiast wczesniej juz cos probowano ale z 2003 http://www-128.ibm.com/developerworks/open...ry/os-phpexcel/ Sam uzywam Excela 2000 i mysle ze nie jestem jedyny, a to ma byc dla każdego użytkownika systemu Windows - zwykłego klikacza. Czy znacie jakieś rozwiązanie żeby dać możliwość zapisania przez użytkownika takiego złożonego zamówienia na dysku? Tak żeby w miare estetycznie i czytelnie sie wyświetlało. Oczywiście nie musi być nie wiadomo co ale zwykła tabela w HTML albo plik Notatnika odpada. Warto by było żeby takie coś dało się wydrukować. b. prosze o pomoc, narazie jedyny mój pomysł to PDF ale może ktos z Was widział lepsze podobne rozwiązanie gdzie indziej? niekoniecznie prosze Was o cos idealnego tylko cokolwiek a wybierze sie najlepsze z gory dzieki za pomoc! Ten post edytował hhg 27.09.2007, 21:40:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez wątpienia format PDF jest najpopularniejszym i najbardziej uniwersalnym formatem, który mógłbyś do tego użyć. Po pierwsze nie dyskryminujesz w ten sposób użytkowników systemów z rodziny UNIX ani MacOS, a po drugie programy do przeglądania plików PDF (np. Adobe Reader) są darmowe i tak jak w punkcie pierwszym dostępne dla wszystkich platform. Ponadto eksport do PDF przy użyciu PHP jest bardzo łatwy przy użyciu chociażby biblioteki FPDF.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
racja zostaje pdf
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również polecam FPDFa. Od lat robię w tym różne zestawienia i jestem zadowolony. Co prawda kilka rzeczy bym dopisał ale jest bardzo dobrze.
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
znalazlem jeszcze cos lepszego bo z UTF-8 a mianowicie TCPDF
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazlem jeszcze cos lepszego bo z UTF-8 a mianowicie TCPDF A do FPDF nie da sie wcisnac utf-8? Mi sie wydaje, ze to kwestia wygenerowania odpowiedniego zestawu czcionek dolaczonym skryptem. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
widzialem jakas intrukcje ale jeszcze znalazłem to tcpdf i tam dziala od razu (oszczednosc czasu
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:00 |