![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dawno si nie odzywałam z powodu braku czasu...
![]() index.php
log.php
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze, szukam i szukam w tym temacie co podał cornholio ale nie ma za bardzo wyraźnie napisane jak zrobić tak żeby można było dodawać tylko zakres a-z i 0-9
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niech użytkownik może wpisać sobie co chce. Jak zabezpieczysz formularz jak w linku który ci podałem to bedzie bez znaczenia co on tam wpisuje.
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
Ale które zabezpieczenia Twoim zdaniem będą najlepsze, bo podawali tam kilka rodzajów zresztą ogóle jak dla mnie mało dokładnie. A nie chce nie wiadomo ile tego dawać żeby skrypt mi aż tak bardzo nie zwalniał. Które są takie najważniejsze, żeby nie było zbyt łatwo się włamać..? Sorki ale w tej kwestii jestem laikiem i po prostu chce wiedzieć co będzie najlepsze
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Ok. czyli w moim przypadku powinno to wyglądac mniej więcej tak:
Powinno to wyglądac tak jak wyżej czy inaczej to zrobić? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Można to skrócic lekko
Hasło trzymasz w bazie w postaci jawnej a to bardzo niedobrze. -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
A duzo trzeba zmienić żeby bylo kodowane? np w md5 czy cos? na pewno w bazie trzba zmienic rodzaj danych, ale czy w skrypcie trzeba by duzo zmienić?
|
|
![]()
|
|
Jak dopisujesz usera to przed dodaniem do bazy przepuszczasz hasło przez md5
Jak sprawdzasz dane jak sie logujesz to przepuszczasz przez md5 i sprawdzasz czy skróty się zgadzają. Jak tak to logujesz. http://pl.wikipedia.org/wiki/MD5 - tu sobie przeczytaj i znajdz jaką skrót ma długość. Taka musisz mieć w bazie. Pole typu VARCHAR -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
Wiem, że zabrzmi to dziwnie ale ja z tego raczej mało kapuje. Czy mógłbys mi na przykładzie tego mojgo skryptu napisać co powinno byc zmienione i co w bazie zmienić mniej więcej?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
piszesz:
Możliwe błędy z apostrofami, bo nie patrzyłem na to. Takie zapytanie ![]() -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
W bazie tam gdzie masz pole "haslo" dajesz typ VARCHAR o długości 32.
W bazie musisz mieć zahaszowane hasło czyli jak twoje hasło to "Ala ma kota" to w bazie powinnaś mieć zapisane "91162629d258a876ee994e9233b2ad87" bo Cytat MD5("Ala ma kota") = 91162629d258a876ee994e9233b2ad87 Przy okazji to masz błąd:
Ten post edytował cornholio666 27.09.2007, 18:53:32 -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
Czyli przed kazdym wysłaniem czy sprawdzeniem danych związanych z haslem poprzedzic to md5? A jak np. mam opcje zmiany hsla i chce zeby wysiwtlilo mi sie normalne a nie zakodowane to co mam zrobic?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli przed kazdym wysłaniem czy sprawdzeniem danych związanych z haslem poprzedzic to md5? A jak np. mam opcje zmiany hsla i chce zeby wysiwtlilo mi sie normalne a nie zakodowane to co mam zrobic? Nic nie możesz zrobić. md5 to hashowanie a nie kodowanie ... jest tylko i wyłącznie jednostronne. A co do zmiany hasła to we wszystkich szanujących serwisach zmiana hasła składa się z trzech kroków : - podajesz stare hasło - podajesz nowe hasło - powtarzasz nowe hasło czyli trzy pola input w formularzu w skrypcie sprawdzasz czy md5(stare_haslo)==haslo_w_bazie && nowe_haslo==nowe_powtorzone_haslo Jeżeli wszystko się zgadza robisz aktualizacje hasla .. czyli
-------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 16:17 |