![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zastosowałem - @ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); przed session_start().
Niestety nie działa tak jak bym tego chciał. Jak sprawdzam w pliku cookie to mam - wygasa na końcu sesji. Chodzi o ustawienie sesji na okres godzinki ale z konkretną datą. Czyli jak się zaloguję o 12 to o 13 wygaśnie dopiero. Niezależnie od zamknięcia sesji ( session_destroy() ) Ten post edytował blackneron 27.09.2007, 08:37:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdejmij @ z przed @ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); i ustaw raportowanie bledow moze jakis sie wkreadl
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie działa wciąż. Dopisałem:
error_reporting(E_ALL); żadnych błędów nie wyrzuciło. EDIT: Tak się zastanawiam, że może nie w tym pliku dodaje ten nagłówek z określeniem czasu trwania sesji... index.php zaloguj.php Cała konwencja jest taka, że na index.php się wchodzi po zalogowaniu. W razie gdy nie ma w cookie loginu i hasła -> wyskoczy strona zaloguj.php ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); -> ustawiłem w zaloguj.php Ten post edytował blackneron 27.09.2007, 10:02:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś jeszcze ustawić session.cookie_lifetime.
Zadbaj też o to żeby pliki z danymi sesji były przechowywane w katalogu innym niż sesje innych stron. Odpowiada za to zmienna session.save_path. -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
Nie pomogło niestety. Wciąż tak samo... tak samo źle:
Wiślij dla: dowolny rodzaj połączenia. Wygasa: na końcu sesji Ustawiłem tak: session_start(); ini_set("session.cookie_lifetime", "3600"); ini_set("session.gc_maxlifetime","3600"); ini_set('session.save_path',"/path/to/unique/dir/"); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
z tego co pamiętam to mi to też nie działało, dlatego zrobiłem to w .htaccess Kod php_value session.gc_maxlifetime 28800 php_value session.save_path /jakis_path_do_katalogu/ Bardzo ważna sprawa: session.save_path MUSI być unikalny w skali sesja/gc_maxlifetime, gdyż odśmiecanie sesji działa tak: losowane jest prawdopodobieństwo wykonania działania odśmieczaca na danej odsłuny (session.gc_probability, session.gc_divisor), jeżeli zostanie uruchomiony to leci po katalogu session.save_path i czyści wszystkie pliki których data utworzenia/modyfikacji jest starsza niż czas teraźniejszy-gc_maxlifetime, czyli jeżeli są dwie sesje o różnych gc_maxlitetime w tym samym katalogu... to chyba wiadomo co może się przydażyć:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
blackneron: Wywołanie session_start() musi być po ustawieniu wartości przy pomocy ini_set(), a nie przed.
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
blackneron: Wywołanie session_start() musi być po ustawieniu wartości przy pomocy ini_set(), a nie przed. Zadziałało. Dzięki Jojo. EDIT: Mała dygresja. Czy jak ustawię czas trwania sesji to czy jest to jednoznaczne z utrzymaniem w cookie danych (login i hasło). Ten post edytował blackneron 28.09.2007, 11:36:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:36 |