![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem ze spraszaniem użytkowników czy dany login występuje już w bazie
nigdy nie maiłem potrzeby masłowej rejestracji , zawsze było kilka osób dodawane przez phpmyadmin i zapytania sql, mam nadzieje ze pokażecie co robie zle |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóż klucz unikalny na pole login i podczas dodawania sprawdzasz:
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal nic , próbowałem tak
Ale nic z tego nadal pokazuje ciągle ze login jest w bazie przy każdej rejestracji , ale tak na prawdę go nie ma wiec co jest nie tak ?, jeśli możecie to podzielcie sie wiedzą jak wy tworzycie takie rzeczy ?, jakim sposobem i wykonanie itd.Bo może[na pewno] są lepsze sposoby niż ten co sam wymyśliłem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeżeli chcesz sprawdzać (przed dodaniem usra do bazy) czy login jest zajęty to nie rób tego w ten sposób:
tylko
Wydaje mi się, że będzie szybciej - ale nigdy tego nie sprawdzałem. 2.
Ale na pole login (bo ono jest unikalne) dodajesz klucz unikalności (odsyłam do manuala). Kod błędy 1062 oznacza duplikat danych, czyli próbujesz wstawić do bazy coś co już jest a powinno być unikalne. Kod pisany z głowy. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:19 |