![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, ponieważ chce użyć funkcji file_exists a mój problem polega na tym, że ona zawsze zwraca false :/
Oto kawałek kodu: Kod $stare_zdjecie = "/projekt1/img/osoby/$data_dodania"." "."$nazwisko"." "."$imie/$zdjecie"; echo "Zdjęcie: $zdjecie Ścieżka: $stare_zdjecie"; //$zdjecie to nazwa pliku $stare_zdjecie to sciezka do niego. obie rzeczy wyswietlane sa prawidlowo if (file_exists($stare_zdjecie)) { echo "Istenieje"; } else { echo "nie istnieje"; } Jak oglądam stronę w przeglądarce to zawsze mam "nie istnieje" :/ Plik oczywiscie jest na serwerze Czy ktos miałby chwile żeby spojrzeć i dać mi jakąś wskazówkę lub pomóc ? ![]() Dziękuje Ten post edytował krukowy 25.09.2007, 20:01:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz sciezke pliku, czy napewno "/" ma byc na poczatku, przed "projekt1" ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz sciezke pliku, czy napewno "/" ma byc na poczatku, przed "projekt1" ? O cholera... dzieki ze zwrociles moja uwage na ten fragment. Okazało sie, ze zapomnialem o... $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] przed sciezka ![]() Dzieki za pomoc mimo, ze nie slash byl problemem, ale rozwiazanie i tak tam było ![]() Ide chyba spac ![]() dobranoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A właśnie że bajeczka miał(a) rację - bez slasha, czy z $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] przed ścieżką - tak czy tak powinno działać. Bez slasha to ścieżka względna, z $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] - bezwzględna.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Racja, ale zapomniałem dodać, ze nie uzywam względnych
![]() Nie wiem czemu ale zawsze wole pracować na bezwzględnych ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:06 |