Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

17 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [legalnosc] naloty na osiedla
wassago

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

ostatnio u mnie w miescie - zielona gora, bardzo popularne staly sie naloty na osiedla, przez milicje:>, a dokladniej na uzytkownikow sieci lokalnych - wiadomo, sprawdzanie licencji etc. wlasnie dzis bede konczyl instalowanie linuxa 5 kolezance... ciekawa sprawa, kary za posiadanie nielegalnego oprogramowania i mp3:

- winXP Pro = kasacja kompa na komisariat
- win9x = kasacja kompa na komisariat
- 1 mp3 = 7zl

teraz nikt w kumpeli sieci nie ma ani jednej mp3 na kompie:) sam pomysl nalotow nie jest taki zly bo ludzie dowiaduja sie o nalotach wczesniej i instaluja linucha, przypuszczam, ze prawdopodobnie zostana juz przy nim.. czyli microsyf ma to co chcial - ludzie nie beda kozystac z winshita bo sie przekonaja do linxa:)

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
menic

Grupa: Zarejestrowani

-----

Ale chyba takie niespodziewane naloty do czyjegos mieszkania bez zadnego nakazu sa nielegalne aaevil.gif

--------------------
Jak masz cos zrobic dobrze...
...To musisz zrobić to sam.

Uchwycić moment...
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

Z tego co wiem, jesli zachodzi podejrzenia popełnienia wykroczenia / przestępstwa "nalot" chyba już jest legalny.
Wrócę z roboty, to zapytam ojca (nb. funkcjonariusza) jak to wygląda.

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
Sir Blade

-----

Cytat
zapytam ojca (nb. funkcjonariusza) jak to wygląda.

wyszlo szydlo z worka winksmiley.jpg To scanner okazal sie tajnym agentem, ktory wprowadzil na php.pl USER AGENT'a i teraz wie na kogo napuscic Policje winksmiley.jpg

Przyznaje sie, bez bicia, iz moj komp jest w pelni legalny w godzinach 9-17 30 po tym czasie przechodze do podziemia i odpalam komputer domowy.

pzdr,
+Quote Post
scanner

Cytat
scanner okazal sie tajnym agentem, ktory wprowadzil na php.pl USER AGENT'a i teraz wie na kogo napuscic Policje winksmiley.jpg
Trust no-one aaevil.gif W końcu za coś trzeba żyć smile.gif

--------------------
scanner.info
+Quote Post
rzseattle

-----

Cytat
Dobrze ze nie mieszkam w Zielonej Gorze biggrin.gif

Te akcje sa organizowane na terenie calej polski sad.gif

--------------------
"Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
+Quote Post
Zepco

-----

Czy to dotyczy sieci związanych z konkretnym providerem (kablówka, net bezprzewodowy, tepsa)?

--------------------
Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D

Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się!
+Quote Post
patrycjusz

-----

nareszcie ...
a mnie się pomysł bardzo podoba bo w końcu ktoś w to dzieło którego używamy (soft) włożył swoją prace i to często poświęcając na ten cel wiele ważnych rzeczy w życiu każdego z nas jak rodzina czy też przyjaciele itd.
Od dawna jestem wielkim zwolennikiem tepienia piractwa, w końcu nastały takie czasy że mamy wybór i nikt nie może się tłumaczyć tym że używa pirata bo go niestać na orginał np . linuxa, już nie wspominając o masie aplikacji open source itp.
Co innego się tyczy mp3 i ogólnie pojętej muzyki.
Tutaj nikt nie jest ci wstanie udowodnić że ten utwór nie został skopiowany tylko na twoje potrzeby i do twojego użytku, licencje na jakich sprzedawane są płyty z muzyką mówią wyraźnie że kopia ta jest twoja i tylko do twojego użytku i co z nią zrobisz na własny użytek to twoja sprawa.
A co się tyczy policji to wydaje mi sie to dziwne i co najmniej podejżane a otóż dlatego że policjant ma tylko wtedy możliwość wejścia do mieszkania podejżanego gdy ma nakaz lub istnieje uzasadniona grożba utraty życia lub zdrowia przez jakąś osobe, ale chyba nie jestem pewien jak to jest (bo co za problem wydać rozporządzenie pod to ministrowi :wink: )
Pozdrawiam patS.

--------------------
www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis
+Quote Post
pagolik

-----

Witam ! Ja mieszkam w Babimoscie. 40 KM od Zilonej Gory. U mnie yez robia naloty. Jakies 5 osob juz stracilo komputery. Reszta chowa dyski, formatuje je, wynosza komputery do garazow itp. Jezeli zlapia nielegalne oprogramowanie to placi sie mandat w wyskoosci 10 ktornej wartosc oprogramowanie czyli jezeli znajda XP pirata a kosztuje okolo 1000zl to zaplaci sie 10 razy tyle czyli 10000 zl. Na kazde mieszka maja przeznaczone okolo 15 minut. Chodzi z nimi prokurator. Prokurator nie ma prawa na miejscu wypisac papieru na rewizje mieszkania !!!!!!! Mam znajomego prokuratora i co nie co wiem. Podobno maja 2 tyg. na kazde miasto. Najlepiej ich nie wpuszczac do domu. Zachowywac sie tak jak by nikogo w domu nie bylo. W Zielonej Ci co tak zrobili to sie uratowali.
+Quote Post
scanner

Ja tam nie zakupiłem komputera..

--------------------
scanner.info
+Quote Post
Sir Blade

-----

Cytat
Ja tam nie zakupiłem komputera..

a radio lub telewizor masz questionmark.gif? bo wpdanie Kwiatkowski i Cie skasuje za ogladanie komisji sledczej winksmiley.jpg
+Quote Post
Seth

-----

Cytat
Ja sam dzialam na linuxie (freeBSD) i owszem komputer mialem kupiony bez zadnego softu (a po co mi?).

Cytat
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; (R1 1.1))

Wiec chyba cos jest nie tak ?

Co do samej sprawy to troche mnie to zdziwilo bo nie slyszalem dotad aby nachodzili w innych panstwach prywatnych uzytkownikow.
Natomiast jestem przeciwny do grzebania mi w komputerze, wiec nie popieram tego.
+Quote Post
Seth

-----

hehe... ciekawe czy Ci, ktrorzy sprawdzaja soft Ci uwierza winksmiley.jpg
+Quote Post
BzikOS

-----

Hmm, a za film w formacie divx ile się płaci, bo jakby mnie nakryli to do końca życia bym się nie wypłacił smile.gif
+Quote Post
pagolik

-----

Zeby uniknac grzebaniwa w kompie to wykrec dysk i powiedz ze sie spalil albo schowaj kompa. Szkoly tez sprawdzaja. Za film nie wiem ale bedzie okolo 20 zl biggrin.gif:D
+Quote Post
POLVIP

-----

bardzo ciekawe a zarazem głupie...
Widocznie Microsoft w Polsce ma duże problemy finansowe aby brać się za pojedynczych ludzi.
Kara za MP3? więc po co wogóle sprzedają tyle MP3 players - to też powinno być nielegalne, może słuchanie muzyki też niedługo będzie zakazane (powoduje że czasmi społeczeństwo zaczyna myśleć samodzielnie - ooops przypominają mi się stare 'dobre' czasy Gierka)

Mam propozycję - może nasz (wasz) kochany rząd wprowadzi kartki na MP3 i czyste CD - to powinno zahamować nagrywanie wszelkie.

I jeszcze jedno - czy nikt się nie zastanawiał skąd dowiedzieli się że te osoby kupiły komputery bez oprogramowania - czy nie istnieje jakieś prawo o prywatności questionmark.gif? Może warto się dowiedzieć skąd te psy mają informacje i zrobić MAŁY bojkot na te sklepy. Coś mi się wydaje że sprzedawcy maczają w tym palce też (wieksze sprzedaże z systemami, więcej $$$).

--------------------
Mariuz @ POLVIP ;)
Znajdziesz mnie tutaj...
Zobacz: http://www.polvip.net
+Quote Post
Zepco

-----

Najśmieszniej by było, jakby swoje poszukiwania zaczęli od domów policjantów i innych tego typu funkcjonariuszy publicznych. No i jeszcze o członków rządu mogliby zachaczyć. biggrin.gif

BTW. Za samego photoshopa trzeba by było zapłacić ponad 30 tyś. zł kary. 8O

--------------------
Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D

Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się!
+Quote Post
rzseattle

-----

Naloty w rudzie slaskiej

http://www1.gazeta.pl/katowice/1,35063,1773092.html

hehe i opinie na forum naszej sieci
Cytat
i to jest dla mnie kolejny argument zeby zabrobic dostepu do naszgo huba ludziom spoza puli 10.10.0.0/16

--------------------
"Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
+Quote Post
FiDO

-----

Moj znajomy skwitowal to tak:
"wiecie najsmieszniejsze jest to ze po nalocie na komisariacie siada sobie takich kilku panow i ogladaje te plyty .. i potem texty typu: "Ty patrz Staszek tego filmku od pol roku szukam" "

smile.gif

--------------------
Brak czasu :/
+Quote Post
ramze

-----

Az smiać mi się chce, jak słucham takich głupot; "Skasować MP3player, po co ich tyle, dlaczego MP3". Posiadanie MP3 na komputerze jest wtedy legalne gdy posiada się rzeczywsite odwzorowanie danej piosenki w postaci ORYGINALNEJ płyty CD. To znaczy tyle, że mozna mieć sobie MP3 ile się chce ale na każde MP3 trzeba mieć licencję lub odwzorowanie w postaci oryginalnego krążka z danym kawałkiem na nim (na CD, kasecie, DVD i czym tam jeszcze chcecie).

Z filmami jest podobnie i z oprogramowaniem (mozna miec np. kopię windowsa na "lewym" krążku wtedy gdy się posiada oryginał - jest to krok w kierunku konsumentów ponieważ wiadomo, że krązki sie niszczą no i po co niszczyć oryginał).

--------------------
CMG: CMG.
+Quote Post

17 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:00