![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Odnotowuje coraz więcej wejsć z zagranicznych portali. Strone mam tylko w języku ojczystym chcizłbym aby był też angielski. Czy jest jakiś program php zmieniający zawartosć strony czy poprostu dublujemy strony i zmieniamy text? Poza tym bedzie problem z menu - jest stałe. www.solarint.pl to strona w której bedzie jezyk ang. Proszę o pomoc. Ten post edytował ALIASpl 24.09.2007, 09:57:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby to zrobić dobrze musiałbyś zastosować system CMS (system zarządzania treścią), który wspiera wielojęzyczność. Inaczej to jest morderstwo.
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz mi opisać działanie CMS.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może opisać Ci Windowsa? Poszukaj, to nie takie ciężkie.
A nie widzę powodu aby od razu rzucać CMS... O wersjach językowych, jak to zrobić było bardzo dużo już tematów, skorzystaj z wyszukiwarki. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Który proponujecie i który jest wg was najlepszy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stworzyć 2 pliki językowe, w których w zmiennych będą przechowywane teksty wyświetlane na stronie.
plik pl.php
plik en.php
następnie w kodzie strony głównej w zależności od wybranego języka includujesz odpowiedni plik językowy, a te wszystkie teksty na stronie wyświetlasz np tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czy nie bedzie problemu z text, który jest wczytywany?
Text jest pobierany z bazy MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stworzyć 2 pliki językowe, w których w zmiennych będą przechowywane teksty wyświetlane na stronie. A co z tekstami wczytywanymi z bazy, he? Który proponujecie i który jest wg was najlepszy? Wg. mnie oczywiście mój ;-) -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Wiem jak stworzyć 2 pliki jezykowe.
Rozumiem ze zmiana plików następuje przy przejściu na inny jezyk-flagę, Tylko nie wiem gdzie w kodzie php umieścić te pliki. Prosze o przykład na ww prezetacji - nie mam doświadczenia w php wiec takie skruptulatne pytania. Ten post edytował ALIASpl 24.09.2007, 10:54:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w bazie danych to już bardziej skomplikowany przykład:
jak normalnie tabela wygląda tak: Kod artykuly: id | tytul | data_utworzenia | tresc | kto_napisal jak mam taka tabelę to tworzę w jej miejsce dwie inne tabele: Kod artykuly: id | data_ustworzenia | kto_napisal artykuly_i18n: id | jezyk | tytul | tresc czyli w tabeli artykuly mam wszystkie kolumny, ktore zawieraja dane ktore niegdy nie beda tlumaczone (np: klucze obce, daty itp) natomiast w tabeli artykuly_i18n mam te dane, ktore zawieraja dane, ktore nalezy tlumaczyc oraz kolumne jezyk, czyli dwuliterowy kod wg jakiegos tam ISO (pl dla polski en-angielski, de-niemiecki itd), dodatkowo w tej kolumne klucz prywatny stanowi para id - jezyk i teraz jak chcesz pobrać dane w jakims jezyku to po pierwsze mozesz zrobic widok laczacy juz na stale te dwie tabele w relacji 1-1 lub pobierasz je za pomoca zapytania
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co z tekstami wczytywanymi z bazy, he? Cezar708 to rozwiązał. Tylko nie wiem gdzie w kodzie php umieścić te pliki. Prosze o przykład na ww prezetacji - nie mam doświadczenia w php wiec takie skruptulatne pytania. Pliki językowe nazywamy np tak: pl.php, en.php Na początku strony:
A tam gdzie masz te flagi możesz zrobić przyciski i wysyłać jaki język był wybrany &_POSTem. np tak: Coś takiego na szybko... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, i znów zaczynacie dyskusję o wielojęzyczności gdy już wiele było powiedziane i najpierw tamto powinniście przeczytać, np. taki temat:
Temat: Wielojezykowosc Ale było ich chyba jeszcze parę (tych ciekawszych) -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:47 |