![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tak bawie się bez konkretnego powdodu zapytaniami tylko aby je utrwalić i nasunuł mi się taki przykłąd z którego nie umiem wybrnąć. mam formularz pole text (imie) pole txt (nazwisko) pole checkbox (grupa1-grupa2-grupa3-grupa4) i teraz po wysłaniu formularza chciałbym aby dane z niego były zapisywane w bazie. nie ma problemu gdyby ostatnie pole checkbox było tylko jedno albo było polem radio (do zaznaczenia jedna odpowiedź) ale teraz mam mozliwosć zaznaczenia różnej ilości pól normalnie zrobił bym to tak: insert into value (imie,nazwisko,grupa) jednak teraz pole grupa będzie miało 1 lub 2 lub 3 lub 4 wyniki i wypdałoby za każdym razem osobno wykonywać insert i tutaj wpadłem bez pomysłu. jak wykonać zapytanie do bazy aby zostało no wykonane tyle razy ile się zaznaczy puł grupa i to za każdym razem z inną wartością ![]() proszę o pomoc bo ja nie widze rozwiązania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mozesz to konkretniej opisać
![]() wymyśliłem przykład:
i widze błąd: Warning: Invalid argument supplied for foreach() in c:\usr\krasnal\www\test.php on line 28 Ten post edytował mateuszpi 22.09.2007, 18:31:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jestem pewien ale ten błąd chyba spowodowany jest brakiem value="costam" w checkboxach. pozatym w insercie nie powinieneś odnosić się do $_POST["box"] tylko do $val. przeczytaj o foreach w manulau: http://pl.php.net/manual/pl/control-structures.foreach.php
|
|
|
![]()
|
|
sam nie wiem co się stało ale napisałem to jeszcze raz. od zera i skrypt zareagował. Obecnie wygląda to tak i działa:
co do $ to faktycznie bład w wpisywaniu. dzięki za pomoc. witam ponownie co do górnego to działa lecz teraz mam taki problem: znowu che wysłać kilak rzeczy na raz poleceniem insert jednak teraz mam dwie tablice array
i chce aby wysyłał 2 razy (bo tyle mam elementów w tablicy) i na razie zakładam że ilość zawsze się będzie zgadzać za pierwszym podejściem ma wysłać dane z cyframi 2 i 1169 a potem 8 z 1241 możecie mi to rozpisać. proszę ![]() ![]() przy jednek napisał bym tak:
ale przy dwóch wysiadam ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
w poleceniu echo zamienia ładnie ale w czymś takim:
wynik jest taki: Kod 2-1169 ala ma kota -1169- 8-1241 ala ma kota -1169- udało się dojść do rozwiązania.
wynik: Kod 2-1169
ala ma kota -1169- 8-1241 ala ma kota -1241- Ten post edytował mateuszpi 24.09.2007, 11:22:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:49 |