![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2002 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function getClubName(club){ var nazwa ="a" advAJAX.get({ url: "getclubname.php", parameters : { "id" : club }, onSuccess : function(obj) { nazwa = obj.responseText}, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); } }); return nazwa; } pobieranie nazwy klubu dziala bez problemu ale nie wiem dlaczego zmienna "nazwa" nie zmienia wartosci na to z "obj.responseText" ? ps jest to moja pierwsza zabawa z advajaxem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W momencie wywołania advAJAX.get() sterowanie zostaje natychmiast zwrócone, inaczej mówiąc, metoda get() wykonuje się w tle. Tak więc po wywołaniu advAJAX.get() od razu zostaje wykonane return nazwa, a samo ajaksowe pobieranie może zakończyć się później. Nie wiem, co zamierzasz zrobić z tą pobraną wartością - jeśli chcesz ją wstawić np do jakiegoś diva, wówczas powinieneś napisać coś w rodzaju:
Kod onSuccess : function(obj) { document.getElementById('mojdiv').innerHTML = obj.responseText; },
-------------------- misiu | chór
"Zdeterminowany programista potrafi stworzyć fatalny kod w każdym języku" Allen Holub |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę się podpiąć pod temat, bo mam podobny problem.
Mój kod:
nowa_wartosc_z_bazy - tu mam wstawiony kod PHP, który pobiera z bazy danych aktualną wartość. W pliku zapisz.php modyfikuję pewną wartość w bazie. Niestety, tak jak napisał ~msulik funkcja zostaje zwrócona zanim wykona się skrypt zapisz.php. Jak temu zaradzić? Żeby np. w moim #element pojawiło się coś w rodzaju preloadera, i dopiero po wykonaniu zapisz.php wyświetlił mi: $("#element").html("nowa_wartosc_z_bazy"); z nową wartością ![]() PS. Konstrukcja funkcji jest nieco inna bo używam jQuery. Ten post edytował graft 22.10.2007, 17:03:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej będzie chyba tak:
Dodatkowo, aby zablokować możliwość kliknięcia w link "#zapisz", możesz użyć czegoś z grubsza w tym rodzaju (nie sprawdziłem tego, ale raczej będzie działać):
-------------------- misiu | chór
"Zdeterminowany programista potrafi stworzyć fatalny kod w każdym języku" Allen Holub |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niestety, nadal "nowa_wartosc_z_bazy" nie jest nową. Dopiero jak odświeżę stronę (F5) to zmianyt są widoczne.
nowa_wartosc_z_bazy ---> w tym miejscy mam wstawiony PHP z SELECT'em z bazy, ale funkcja najwyraźniej nie czeka na wykonanie zapisz.php ![]() PS. "Czekaj - ładuję dane..." - ładnie czeka, ale w efekcie wyświetla dane przed modyfikacją. Ten post edytował graft 25.10.2007, 14:49:18 |
|
|
![]()
|
|
Czy dobrze rozumiem, że masz coś takiego:
? -------------------- misiu | chór
|
|
![]()
|
|
Czy dobrze rozumiem, że masz coś takiego: ? Tak, w kodzie php łącze się z bazą, "próbuję wyciągnąć nowe dane" i daję echo z niewielką tabelką. Wartości nie są jednak aktualne. Dopiero jak odświeżę stronę widać nowe. |
|
|
![]()
|
|
I tu jest pies pogrzebany. Zajrzyj sobie do źródła strony (Widok > Źródło). Ten kawałek:
Kod <?php cośtam(); ?> zostanie wygenerowany na serwerze. To są przecież podstawy PHP! ![]() -------------------- misiu | chór
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 22:06 |